Mijn eerste vereniging

Mijn eerste eigen stek was een appartement met een actieve vereniging van eigenaren. Ik was op dat moment niet actief betrokken bij het functioneren van de vereniging en was me van weinig bewust. Wel wist ik dat de vereniging goed functioneerde en dat we ook een solide bestuur hadden. Voor mij was de noodzaak om me op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van de vereniging niet aanwezig.  Niet handig. Daar kwam ik met name achter toen ik mijn eerste appartement wilde verkopen.

Bij de verkoop van mijn appartement bleek dat het ophoesten van de nodige papieren veel overbodig werk met zich meebracht. Ik kwam er achter dat het belangrijk is om alle correspondentie,  notulen en andere VvE documenten centraal gearchiveerd belangrijk kan zijn voor de verkoop.

Mijn tweede vereniging

Bij mijn tweede appartement was ik deze les niet vergeten en borg alle relevante informatie goed op in de map die ik van de vorige eigenaar had overgenomen. Alle informatie bleef zo bij elkaar en voor mezelf had ik een naslagwerk waar alles in zat. Ik vond het belangrijk om me ook meer met de vereniging bezig te houden en stelde me verkiesbaar binnen het bestuur van de vereniging. In deze vereniging kwam ik er achter dat, zeker bij de kleinere verenigingen, redelijk wat onduidelijkheid kan bestaan over wat de vereniging wel en zeker ook niet kan doen.

Het dagelijks beheer was uitbesteed, en de organisatie die dit voor ons deed had het gevoel dat zij de baas moest zijn over de vereniging en alle beslissingen kon manipuleren.  Terugkijkend denk ik dat er zeker wat beslissingen zijn genomen die wellicht helemaal niet op een dergelijke wijze genomen hadden kunnen worden.

Mijn derde vereniging

Nu bij het derde appartement blijkt dat het goed functioneren van een VvE helemaal niet vanzelfsprekend is. De grootte van de vereniging is zo klein dat we door de stemrecht verdeling altijd een 100% goedkeuring moeten hebben voor er werk verzet kan worden.

Blog voor Verenigingen van Eigenaren

Door mijn persoonlijke ervaring bij drie totaal verschillende Verenigingen van Eigenaren heb ik besloten om met VvE Centraal te beginnen, een Blog voor alle leden van een Vereniging van Eigenaren, waar vragen gesteld kunnen worden en waar alle belangrijke informatie gemakkelijk te vinden is.

Er zijn weinig VvE’s die naar behoren functioneren. Vaak hebben de individuele leden niet alle noodzakelijke en meest recente documenten waardoor er achter de feiten aan gelopen blijft. Dit terwijl de eisen aan een goed lopende VvE steeds hoger worden. In mijn zoektocht om te weten waar ik aan toe ben met binnen onze vereniging zal ik al mijn bevindingen hier opschrijven en met jullie delen.

Wat kunt u verwachten

Op deze plek zullen standaard documenten worden aangeboden die u kunt gebruiken als basis. U kunt uw modelreglement hier vinden net als de delen uit het wetboek wat betrekking heeft op de vereniging. Er zullen artikelen verschijnen die door anderen geschreven zijn en u kunt hier vragen stellen die ik voor u zal proberen te beantwoorden.

Om het u gemakkelijk te maken kunt u aangeven dat u op de hoogte gehouden wilt worden door uw gegevens achter te laten op het formulier aan de rechter kant van uw scherm. U kunt mij ook een vraag stellen door naar contact te gaan en uw gegevens achter te laten. Ik ga dan voor u op zoek naar het antwoord.

Ik hoor graag van u.

Wilfred Boerrigter