Een vraag waar je bij een VvE al snel tegenaan loopt, is ‘zelf doen of uitbesteden?’ Maar die VvE beheren, hoe doet Nederland dat nu eigenlijk. Daar waren we bij VvE Centraal erg benieuwd naar en samen met de Consumentenbond zijn we op zoek gegaan naar het antwoord.

Om antwoord te vinden op deze hoofdvraag en meer inzicht te krijgen in het gedrag van VvE’s in Nederland hebben we een korte vragenlijst opgesteld waar we in korte tijd veel reactie op hebben gekregen.

Drie opmerkelijke conclusies uit dit onderzoek zullen we op deze pagina publiceren.

In de analyse van de antwoorden bleek dat er duidelijke verschillen zijn tussen de opvattingen van VvE’s die zelf beheerd werden en VvE’s die het beheer (gedeeltelijk) hebben uitbesteed.

Deelnemer aan het onderzoek (waarvan het mailadres bij ons bekend is) krijgen een gedetailleerde uitwerking toegestuurd. Bent u geen deelnemer aan het onderzoek en wilt u toch meer inzicht verkrijgen in de resultaten dan kunt u zich als Premium Lid aansluiten bij VvE Centraal en het rapport wanneer u inlogt hier onder downloaden of opvragen via de klantenservice van VvE Centraal.

Onverwachte conclusies over de VvE Beheren in Nederland


Redenen om voor zelfbeheer te kiezen

Op nummer drie

16,1 % kiest voor zelfbeheer vanwege slechte ervaring met VvE Beheerder

Trends voor 2019

De Energie Transitie

13,8% van de zelfbeheerde VvE’s en zelfs 18,1% van de beheerde VvE’s zeten dit op nummer 1.

Redenen om voor uitbesteed beheer te kiezen

Op nummer één

35.2% kiest voor kennis bij haar keuze voor extern beheer


Als Premium lid bij VvE Centraal geniet u van een groeiend aantal voordelen. Een van die voordelen zijn de volledige uitwerkingen van onderzoeken die wij doen op het gebied van Verenigingen van Eigenaars.

De resultaten van dit onderzoek behoren daar ook toe.


Over het algemeen worden VvE’s ondersteund bij het beheer van hun complex. Slechts 27.7% van de deelnemers doet alles zelf.


Waarom VvE Beheer uitbesteden?

Er zijn veel redenenen om het beheer over te dragen aan een specialist. De top drie bestaat uit het verkrijgen van kennis, gebruik maken van professionalisme en zorgen voor continuiteit binnen de VvE. De top drie waarom Verenigingen van Eigenaars kiezen voor het zelf beheren bestaat uit de volgende redenene. Als derde staat het hebben van slechte ervaringen met externe beheerders met ruim 16%.   Gelijk op 1 staan het hebben van een gevoel van onafhankelijkheid en een kosten overweging.