Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Gemeenschap & Communicatie

Whatsapp en de VvE, hoe zit het met de AVG?

Welke VvE heeft het niet, een whatsapp groep, aangemaakt door een bestuurder of door een lid van een commissie om snel en gemakkelijk met elkaar te communiceren. Een logische stap alleen heeft de VvE zo misschien wel een probleem. De vraag is of de VvE wel toestemming heeft gekregen of heeft zij met het uitsturen van de uitnodiging een datalek gecreëerd?

Weet jij het antwoord?

In dit artikel gaan we in op het gemak van Whatsapp, het gebruik hiervan binnen de VvE en een checklist om te controleren of je Whatsapp daadwerkelijk goed gebruikt.

De situatie schets

Tijdens van de Vergadering van Eigenaars is besloten er een commissie wordt opgericht die zich bezig gaat houden met verduurzaming mogelijkheden. Voortvarend gaat de commissie aan de gang. Als eerste hebben ze bepaald dat ze een Whatsapp groepje aanmaken om zo gemakkelijker met elkaar te kunnen communiceren, ideeën kunnen delen en besluiten kunnen nemen. Dat werkt perfect. Nu willen ze graag ook een aantal van de bevindingen met alle bewoners en eigenaars van de VvE delen en daarvoor wordt een tweede Whatsapp groepje aangemaakt. 

Een situatie die gemakkelijk voor kan komen binnen elke VvE. 

Heeft de VvE een probleem

De vraag die nu naar boven komt is of de VvE een probleem heeft op het gebied van privacy. Hier komt de AVG om de hoek kijken. Wat mag wel en wat mag niet? Centraal staat nu de vraag of er een datalek is binnen de VvE en zo ja wat moet je als VvE dan doen? Wellicht belangrijker, wat kun je als VvE doen om dit te voorkomen?
Als de VvE van iedere betrokkene de expliciete toestemming heeft ontvangen om het medium te gebruiken voor massacommunicatie via Whatsapp dan is er geen vuiltje aan de lucht. Kans is natuurlijk wel aanwezig dat dit niet het geval is. 

Wanneer is er sprake van een datalek? 

Er is bv sprake van een datalek in het geval van een inbreuk op de vertrouwelijkheid, wanneer er sprake is van een onbevoegde of onopzettelijke openbaring van, of toegang tot, persoonsgegevens. 

In het artikel De AVG en de VvE, wat mag wel en wat mag niet! hebben we een goede checklist opgenomen om te toetsen of je als VvE gebruik mag maken van Whatsapp voor interne communicatie.

Datalek melden

Op het moment dat er geen toestemming is voor het gebruik van de gegevens is er, zoals we net geconcludeerd hebben, sprake van een datalek en moet hier wat mee gebeuren.

Als eerste dient de groep verwijderd te worden en moet het bestuur van de VvE op de hoogte gesteld worden. 
Ook kan het zijn dat bij een ernstig datalek er een melding gedaan moet worden bij de autoriteit persoonsgegevens. Dat zal in veel gevallen bij een VvE niet het geval zijn. Wel moet je hier als VvE actief in optreden.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  1 Reactie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Interessant om te lezen
  Is verhuurder van appartement aansprakelijk voor geluidsoverlast veroorzaakt door huurders
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.