Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

VvE ZakenGemeenschap & CommunicatieVergadering van Eigenaars

De positie van een Commissie binnen de VvE?

Er is best wat onbekendheid over het hoe en wat met betrekking tot Commissies binnen een Vereniging van Eigenaars. Dat bleek recent ook weer toen we een vraag kregen aan wie een Commissie moeten rapporteren en wie bepaalt of er een Commissie opgericht moet worden of niet. Is dit het bestuur of kunnen ook “gewone” leden een commissie in het leven roepen. In dit artikel gaan we in op de Commissie binnen een Vereniging van Eigenaren.

De meest bekende commissie van de VvE is natuurlijk de kascommissie. Daar hebben we veel aandacht aan besteed. Er zijn ook andere commissies die voor komen. Denk aan de technische commissie of wanneer er ook een behoorlijke tuin bij het complex behoort de groen commissie. Als deze commissies binnen een VvE bestaan dan zijn deze vaak permanent aanwezig. Het is ook mogelijk om eenmalig, voor een specifiek doel, een commissie op te richten. Denk bijvoorbeeld aan een vergroeningscommissie, een commissie voor aanpassen van het Splitsingsreglement of een energiecommissie wanneer een VvE wil onderzoeken of er mogelijkheden zijn om energie te besparen of op te wekken.

Wie stelt een commissie in?

Wie een commissie kan instellen is bepaald in het Splitsingsreglement. Voor het gemak zullen we per Modelreglement opnemen wat er gedefinieerd is.

Wat staat in de modelreglementen

Modelreglement 1973

Bevat geen specifieke bepalingen met betrekking tot commissies

Modelreglement 1983

Bevat geen specifieke bepalingen met betrekking tot commissies

Modelreglement 1992

Bevat geen specifieke bepalingen met betrekking tot commissies

Modelreglement 2006

Artikel 581.: De vergadering is bevoegd commissies in te stellen, onder vaststelling van hun taakomschrijving.

Modelreglement 2017

Artikel 63.1: De Vergadering is bevoegd – al dan niet uit haar midden – Commissies in te stellen, onder vaststelling van hun taakomschrijving.

Pas sinds het modelreglement van 2006 wordt er gesproken over commissies. Hiervoor is er geen sprake van een specifieke rol die gedefinieerd is. Toch is er een rol vastgelegd in alle overige Modelreglementen. Deze is terug te vinden in Boek 2 artikel 48 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek.

De conclusie is daarmee dat de Vergadering van Eigenaars commissies in het leven roept. Dit wordt direct bepaald in het Modelreglement 2006 en het Modelreglement 2017. Voor alle andere situaties is het indirect bepaald dat dit de Vergadering van Eigenaars dit kan doen, omdat zij het hoogste orgaan is binnen de Vereniging van Eigenaars.

De functie

Een commissie die door de Vergadering van Eigenaars is ingesteld zal altijd een specifieke taak mee moeten krijgen. Met die taak komen ook rollen en verantwoordelijkheden en het is belangrijk dat deze direct bij het benoemen van de commissie worden opgesteld en geaccepteerd door de Vergadering zodat deze aan de commissie kunnen worden meegegeven. Het kan zo zijn dat zij ook een bepaalde beslissingbevoegdheid hebben om hun taak uit te kunnen voeren. Het vastleggen van het mandaat wat aan de commissie is meegegeven kan goed in het voorbeelddocument wat u hier kunt downloaden.

Een commissie kan daarmee dus zelfstandig opereren en natuurlijk moet een commissie ook verantwoording afleggen. Dat doet deze aan de Vergadering van Eigenaars.


Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Nieuws

  Noodwetgeving functioneren van VvE’s verlengd

  Vergadering van Eigenaars

  Geen vergadering door Corona? Wat kun je doen.

  Nieuws

  Voorzitterschap Daan Fons met jaar verlengd

  NieuwsSoftwareVergaderingVergadering van Eigenaars

  Vijf keer video vergaderen voor de VvE

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Interessant om te lezen
  Externe hulp voor de kascommissie ?
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.