Complex en documenten

Vereniging of Vereniging van Eigenaren. Wat is het verschil?

Vaak leidt het lid zijn van een VvE tot een misvatting als het gaat om wat dat lidmaatschap nu inhoud. Om heel eerlijk te zijn ik verwarde het ook met een gewone vereniging. Toen ik mijn eerste appartement kocht was ik daar ook niet van op de hoogte. Ik had geen flauw benul wat een lidmaatschap inhield en kwam nog wel eens voor verrassingen te staan. Nu vele jaren later weet ik wel beter en met dit artikel wil ik graag duidelijkheid scheppen het lid zijn. Ik wil simpel en duidelijk uitleggen wat de verschillen zijn zodat iedere (aspirant) eigenaar van een appartement weet wat het verplichte lidmaatschap inhoud.

Is er een verschil?

Ja, en dat verschil is ook duidelijk vastgelegd in de wet. Speciaal voor Verenigingen van Eigenaren is een eigen gedeelte bepaald. Als men spreekt van Boek 5 Titel 9 dan is dat het specifieke gedeelte wat geschreven is voor de VvE. Toch deelt de VvE ook wettelijke bepalingen met de reguliere Vereniging. Hier heeft men het dan over Boek 2. Het is dus inderdaad zo dat er verschillen zijn tussen wat wettelijk bepaald is voor reguliere Verenigingen en aanvullingen die specifiek voor Verenigingen van Eigenaren geschreven is. Hier staat ook in beschreven welke artikelen uit Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing zijn voor VvE’s. Om het voor onze lezers duidelijk te maken hebben we op VvE Centraal de artikelen die niet voor de VvE van toepassing zijn doorgehaald(dat ziet er dan zo uit). Mogelijk interessant. Deze VvE Rechtspraak gaat over Kwalitatief lidmaatschap en de verhouding tussen Boek 2:26 en Boek 5:112.

Het verschil is eigendom

Bij een “gewone” vereniging kun je je aansluiten ofwel lid worden en je kunt je lidmaatschap ook weer opzeggen. Bij het kopen van een appartementsrecht is dat anders. Wanneer je een appartement(srecht) koopt dan kun je niet beslissen of je wel of niet lid wil worden van een Vereniging van Eigenaars. Je kunt er niet aan ontsnappen. Vanaf het moment dat de handtekening gezet is voor eigendomsoverdracht ben je automatisch lid van de VvE van het complex waar het appartementsrecht bij hoort. Of mooi gezegd, van rechtswege ben je dan lid van de VvE. Wat veel mensen niet weten is dat je niet een feitelijke deel van de VvE koopt maar dat je een aandeel krijgt in het totaal. Wanneer een appartementsrecht een 1/10 deel heeft in het totaal dan betekent dat eigenlijk dat je voor 1/10 eigenaar bent van iedere baksteen en iedere tegel of iedere traptrede. Het appartementsrecht geeft je daarbij een exclusief gebruiksrecht voor een aangegeven deel. De enige manier om het lidmaatschap van de VvE op te zeggen is door het appartementsrecht te verkopen. Lees de uitleg van het verschil ook in deze VvE Rechtspraak van het Pakket van de Hoge Raad

Wie is de baas?

Het volgende verschil waar we op in zullen gaan is het antwoord op de vraag wie is de baas? Een groot misverstand is het idee dat het bestuur van de VvE de baas is. En dit idee wordt ook nog wel eens bevestigd door de personen die in het bestuur zitten en dan in het bijzonder de voorzitter. Dat mensen dit denken is niet raar omdat dit bij de “gewone” vereniging wel degelijk het geval is. Bij de VvE ligt het anders. De “baas” is de Vergadering van Eigenaars. Het collectief van alle eigenaars samen maken de dienst uit door aanwezig te zijn op deze Vergadering van Eigenaars. Hier worden de besluiten genomen die leiden tot acties die het bestuur moet uitvoeren. Het bestuur van de VvE is daarmee een uitvoerend orgaan. Meer over de hiërarchie van de VvE leest u hier.

Daarbij is het voor een VvE ook van belang om vast te leggen tot welk bedrag het bestuur bevoegd is zelfstandig beslissingen te nemen en geld uit te geven. Wanneer een uitgave hoger is dan dit bedrag is instemming van de Vergadering van Eigenaars nodig.

Het VvE huis

VvE Dienstverleners Gids - Dak en gevel

Om inzicht te geven in hoe alle verschillende organen en documenten en wettelijke bepalingen zich tot elkaar verhouden hebben we het “VvE Huis” opgesteld. Dit is zo opgebouwd dat de invulling van het onderliggende niveau nooit in strijd mag zijn met de niveaus die er boven liggen. Of wel de acties van het bestuur mogen nooit strijdig zijn met alle bovenliggende niveaus en het HHR mag nooit strijdig zijn met het modelreglement, de splitsingsakte of de wet.

Het VvE Huis door VvE Central

1. Boek 5 titel 9 en de aanvullingen van boek 2

2. De Splitsingsakte en de Splitsingstekening

Het reglement van splitsing geeft meer inzicht in de functie en de rol van de splitsingsakte en het later genoemde HHR.

3. Het modelreglement waar (mogelijk) naar verwezen wordt

4. Het Huishoudelijk Reglement (HHR) indien aanwezig

5. De Vergadering van Eigenaars

en de genomen besluiten in deze Vergadering van Eigenaars