Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

NieuwsDakDuurzaamheid & Milieu

Vergroenen van VvE daken met subsidie

Nu het weer warmer is in Nederland hebben we het er direct over. De hitte in huis. En daar is het vergroenen van daken een oplossing voor. De voordelen van meer groen op het dak zijn dan overduidelijk. Het houdt het appartement koeler en dat scheelt, Meer groen helpt in de zomer met verkoelen en vangt water op en zorgt voor een groter leefgebied voor insecten en kleine dieren. De voordelen van een groen dak zijn er het hele jaar rond. Steeds meer gemeenten willen het vergroenen van daken stimuleren en hebben daar speciale potjes voor. Of jouw gemeente een potje heeft is nu een stuk makkelijker uit te zoeken. Dat kan op Groenesubsidiewijzer.nl.

Subsidie in de vier grote VvE steden.

Wij hebben direct even gekeken welke subsidies beschikbaar zijn in de vier groete VvE steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Amsterdam

In Amsterdam zijn op dit moment twee regelingen waar een VvE gebruik van kan maken. De eerste is voor groene daken en groene gevels de tweede regeling is voor het Blauwgroene daken, of wel het creeren van een waterbuffer op het dak zodat er minder wateroverlast is bij hevige regen. Beide initiatieven zijn gericht op het vergroenen van daken.

Den Haag

Ook Den Haag heeft op dit moment twee regelingen beschikbaar voor VvE’s. De eerste is voor het aanleggen van groene daken , de tweede is de Stimuleringsregeling Klimaat adaptie Delftland. Het waterschap heeft een regeling waarbij je een aantal dingen kunt doen zoals het afkoppelen van de regenpijp van het riool, het verwijderen van stoeptegels uit de gemeenschappelijke tuin van de VvE of het aanleggen van een groen dak.

Rotterdam

In Rotterdam zijn op dit moment twee regelingen beschikbaar voor VVE’s. De eerste is gelijk aan die van Den Haag, namelijk de Stimuleringsregeling Klimaat adaptie Delftland. Het waterschap heeft een regeling waarbij je een aantal dingen kunt doen zoals het afkoppelen van de regenpijp van het riool, het verwijderen van stoeptegels uit de gemeenschappelijke tuin van de VvE of het aanleggen van een groen dak.

De tweede is het stimuleren van groene daken en zo het vergroenen van Rotterdam te versnellen.

Utrecht

In Utrecht is op dit moment een regeling beschikbaar voor VvE’s. Het gaat hier om een stimuleringsregeling om bestaande gebouwen in Utrecht te vergroenen.

Overige gemeenten

Er zijn veel meer gemeenten die een regeling hebben voor het vergroenen van hun gemeente. Wil je weten of jouw VvE ook aanspraak kan maken op een subsidie?ZOEK JE EIGEN GEMEENTE OP.

Met de button kom je direct op de website van Milieu Centraal terecht en kun je beginnen met zoeken.

De Groenesubsidiewijzer

De Groenesubsidiewijzer.nl geeft een actueel overzicht van beschikbare subsidies voor het vergroenen van tuinen. Via de zoek- en filterfunctie kunnen mensen checken of hun gemeente subsidie verstrekt voor bijvoorbeeld een groen dak, het afkoppelen van een regenpijp of voor het vervangen van tegels door planten. Ook zijn er voorwaarden te vinden om in aanmerking te komen voor een subsidie. Zowel huiseigenaren als Vereniging van Eigenaren kunnen hier terecht.

Waarom zijn deze tuinaanpassingen zo belangrijk?

Met een groene tuin zijn mensen beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering: droogte, hitte en extreme neerslag. Een groene tuin werkt bijvoorbeeld verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen. Wanneer water wordt opgevangen in een regenton kan dat water in droge periodes gebruikt worden om je tuin mooi en gezond te houden zonder veel drinkwater te gebruiken.

Samen met je buren

Voor een aantal subsidies gelden bepaalde voorwaarden. Soms is bijvoorbeeld een minimaal aantal vierkante meters aan dakoppervlak nodig om subsidie voor een groen dak te krijgen. Tip: als jouw dak niet groot genoeg is, vraag dan samen met buren subsidie aan. Dat maakt de hele buurt goedkoper groener.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Interessant om te lezen
  De voordelen van een waterbuffer op het dak
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.