Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Vergadering van Eigenaars

Geen vergadering door Corona? Wat kun je doen.

Het vergaderseizoen is bijna ten einde. In ieder splitsingsreglement staat een termijn waarbinnen de Vereniging van Eigenaren bij elkaar moet komen voor de verplichte jaarlijkse vergadering van eigenaars. Maar wat als er door corona pandemie geen vergadering is georganiseerd? Wat kun je dan als eigenaar doen?

Wat zeggen de modelreglementen?

Als eerste raadplegen we de wat de modelreglementen zeggen van de termijn is waarbinnen de VvE haar jaarlijkse vergadering van eigenaars dient te organiseren.

Modelreglement 1973

Artikel 32.2 Jaarlijks binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar zal een vergadering worden gehouden

Modelreglement 1983

Artikel 33.2 Jaarlijks binnen zes maanden na afloop van het boekjaar zal een vergadering worden gehouden

Modelreglement 1992

Artikel 33.2 Jaarlijks binnen zes maanden na afloop van het boekjaar wordt een vergadering gehouden

Modelreglement 2006

Artikel 43.2 Jaarlijks wordt, binnen zes maanden na afloop van het boekjaar, een vergadering gehouden, de jaarvergadering.

Modelreglement 2017

Artikel 49.1 Jaarlijks wordt, binnen zes maanden na afloop van het Boekjaar, een vergadering gehouden, de jaarvergadering.

In alle modelreglementen is dus een periode vastgelegd waarbinnen de jaarlijkse vergadering van eigenaars georganiseerd moet worden. Zijn er uitzonderingen waar we dit jaar rekening mee moeten houden? JA.

De VvE Vergadering Planner gebruiken?

GRATIS JAARLIJKSE VVE VERGADERING PLANNER. Voor alle aangesloten leden Onderdeel van het pad naar de perfect functionerende VvE!

Noodwet voor VvE’s

In april van dit jaar (2020) is er een noodwet voor VvE’s opgesteld die het mogelijk maakt om als VvE beter te kunnen functioneren tijdens de Corona Crisis. In deze noodwet staat dat een VvE de mogelijkheid heeft om het vaststellen van de jaarrekening met enkele maanden uit te stellen. Het gaat om een termijn van zes maanden. Bovendien wordt door de noodwetgeving de mogelijkheid gecreëerd om digitaal en/of door middel van een videoverbinding te vergaderen en besluiten te nemen. Dit heeft tot gevolg dat ook de Vergadering van Eigenaars later plaats mag vinden.

Mogelijkheden bij uitblijven oproep tot vergadering

Het bestuur van de VvE roept in basis op tot het samenkomen van alle leden voor de Jaarlijkse Vergadering van Eigenaars. Nu kan het natuurlijk zijn dat er nog geen vergadering is ingepland. Dat is voor dit jaar (2020) op zich geen probleem. Dat maakt de noodwet mogelijk zo hebben we eerder kunnen lezen. Maar wat kun je doen als eigenaar wanneer je het hier niet mee eens bent. Ook hier zijn mogelijkheden vastgelegd binnen de Modelreglementen. In ieder reglement staat aangegeven dat de leden de mogelijkheid hebben om van het bestuur te verlangen de Vergadering bijeen te roepen. Op het moment dat het verzoek gedragen wordt door 10% of meer dan dient het bestuur binnen een redelijke termijn de vergadering bijeen te roepen. Geeft het bestuur hier geen gehoor aan dan hebben de leden de volgende mogelijkheden.

Modelreglement 1973

Artikel 32.4. Indien een door eigenaars verlangde vergadering niet door de administrateur wordt bijeengeroepen op een zodanige termijn, dat de verlangde vergadering binnen 1 maand na binnenkomen van het verzoek wordt gehouden, zijn de verzoekers bevoegd zelf een vergadering bijeen te roepen met inachtneming van dit reglement. 

Modelreglement 1983

Artikel 33.4  Indien een door eigenaars verlangde vergadering niet door het bestuur wordt bijeengeroepen op een zodanige termijn, dat de verlangde vergadering binnen een maand na binnenkomen van het verzoek wordt gehouden, zijn de verzoekers bevoegd zelf een vergadering bijeen te roepen met inachtneming van dit reglement.

Modelreglement 1992

Artikel 33.4 Indien een door eigenaars verlangde vergadering niet door het bestuur wordt bijeengeroepen op een zodanige termijn, dat de verlangde vergadering binnen één maand na binnenkomen van het verzoek wordt gehouden, zijn de verzoekers bevoegd zelf een vergadering bijeen te roepen met inachtneming van dit reglement.

Modelreglement 2006

Artikel 45.3 Indien een door eigenaars verlangde vergadering niet door het bestuur wordt bijeengeroepen op een zodanige termijn, dat de verlangde vergadering binnen drie weken na ontvangst van het verzoek wordt gehouden, zijn de verzoekers bevoegd zelf een vergadering bijeen te roepen met inachtneming van dit reglement.

Modelreglement 2017

Artike 49.3 Indien een door stemgerechtigden verlangde vergadering niet door het Bestuur wordt bijeengeroepen op een zodanige termijn dat de verlangde vergadering binnen eenentwintig dagen na ontvangst van het verzoek wordt gehouden, zijn de verzoekers bevoegd zelf een vergadering bijeen te roepen met inachtneming van het Reglement.

Stappenplan voor de vergadering

Wat kunt u doen wanneer er nog geen vergadering is geweest?

 1. Schrijf het bestuur aan met de vraag om de reden waarom er nog geen vergadering is georganiseerd.
 2. Zorg dat u 10% van de stemmen bij elkaar heeft gebracht om het bestuur te verzoeken binnen redelijke termijn de vergadering te plannen
 3. Schrijf een vergadering uit die rekening houd met de bovenstaande termijnen zoals ook terug te vinden zijn in uw eigen splitsingsakte.
Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Nieuws

  Noodwetgeving functioneren van VvE’s verlengd

  Gemeenschap & CommunicatieVvE Beheer

  Handhaving binnen de VvE

  VvE ZakenGemeenschap & CommunicatieVergadering van Eigenaars

  De positie van een Commissie binnen de VvE?

  Complex en documenten

  Vereniging of Vereniging van Eigenaren. Wat is het verschil?

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Interessant om te lezen
  Noodwetgeving maakt het goed functioneren van VvE’s tijdens de coronacrisis mogelijk
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.