Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

NieuwsOnderhoudRisico's beperken

‘Voor sommige mensen zijn wij de enige visite’

zegt rioolmedewerker Vincent

https://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/liggend/public/content/images/2020/04/01/image002.jpg?h=49c6bea1&itok=9jgZ5Z02

Het zijn gekke tijden in Nederland. In deze serie laten we de mensen aan het woord die ons land draaiende houden. Vandaag Vincent (44), rioleringsmedewerker in Gelderland, die voorkomt dat de boel verstopt. “Als wij thuisblijven, wordt het een zooitje.”

“Mijn werkzaamheden zijn niet zo veel veranderd. Ik check met een camera de rioleringen op lekkages, verstoppingen en andere problemen. Dus, kort gezegd: we bellen bij mensen aan, we horen de klacht aan – en soms ruiken we het al –, we halen de wc-pot eraf en gaan aan de gang. Zo simpel als wat. Op die manier brengen we het hele leidingentraject in kaart.”

M:\Downloads\image002.jpg

“Maar het is nu wel anders, want mensen zijn bang. ‘Ik weet niet of ik je wel een kopje koffie kan geven, nu, hoor’, zeggen ze dan. Handen schudden doen wij niet meer en we houden afstand.

‘Gaat u maar even in de woonkamer zitten, dan doen wij ons ding’, zeg ik dan tegen de mensen. Het is niet echt verantwoord in deze tijd om met z’n allen hutjemutje in de wc of badkamer te gaan staan, hè.”

Overal is een oplossing voor

“Sommige mensen bellen ons ook af, als de nood niet te hoog is. Dan kan het weleens zijn dat we drie weken later toch nog gebeld worden, dan is dat kleine lek ineens veel groter geworden. Dat zijn wel schrijnende gevallen, hoor.

En als mensen écht bang of ziek zijn, maar ook een probleem hebben dat meteen opgelost moet worden, dan kunnen we vaak ook nog wel vanuit buiten via een put de boel oplossen. Overal is een mouw aan te passen.”© 

“Ik ben voorzichtiger geworden. Van tevoren vragen we aan de mensen of ze klachten hebben. Normaal dragen we nooit plastic handschoentjes, ben je gek, maar nu wel. En tuurlijk was ik mijn handen vaak, maar nu ook echt met dat desinfecterende spul. Vooral nu we weten dat corona ook in het riool is aangetroffen, ben ik wel op mijn hoede.”

M:\Downloads\image003.jpg

Niet blij

“Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet blij was toen ik het las. Het is echt niet fijn om dan in een wijk aan de slag te gaan waarvan je weet: daar zijn best wel wat besmettingen. Dan moet je bij het schoonspuiten van zo’n riool goed op de wind letten en jezelf extra goed beschermen met een masker op.

Nee, het wordt er niet prettiger op. Maar goed. Dit is sowieso al wel werk dat niet voor iedereen is weggelegd.”

“En thuisblijven is voor ons geen optie. We kunnen moeilijk de mensen vanaf de luie bank aan de telefoon uitleggen hoe ze hun riool moeten ontstoppen. Dan wordt het één grote bende in ons land.”

Ook een beetje psycholoog

“Het is eigenlijk best bijzonder dat wij nog bij mensen thuis komen terwijl het land stilligt en iedereen binnen moet blijven. Ik verveel me dan ook niet, zoals heel veel thuiszitters wel hebben. En het wordt ook gewaardeerd: voor sommige mensen zijn wij de enige visite.

Vooral ouderen maken graag een praatje, willen hun ei kwijt. Ik voel me niet alleen rioolmedewerker, maar ook amateurpsycholoog. Ik hou daar wel van, ik ben zelf ook een ouwehoer. Ik merk ook dat mensen opener zijn, in deze tijd. Dat maakt mijn werk misschien nog wel een stukje mooier.”

Dit is een bijdrage van:

Gerelateerde artikelen
Nieuws

Noodwetgeving functioneren van VvE’s verlengd

ModelreglementVerbouwenVvE Rechtspraak - Onderhoud & MJOP

Draagmuur appartement verwijderen zonder toestemming VvE, mag dat?

VerhurenWoonfraude

Ontruiming vanwege huurachterstand en misleiding.

Nieuws

Noodwetgeving maakt het goed functioneren van VvE’s tijdens de coronacrisis mogelijk

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Interessant om te lezen
Jurisprudentie: Zuiveringsheffing recreatiewoning en functie van de VvE
Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.