Duurzaamheid & MilieuGevelKozijnen

Zelf glas vervangen van je appartement.

In ons MJOP (zonder EPA-W en/of Energieadvies) is zelfs na bijna 30 jaar de post kozijnen en glas niet te vinden – ook niet in de vooruitblik naar de komende 10 jaar. Na onderzoek met een infrarood (warmte)camera begin 2019 voor mijn eigen appartement blijkt toch de beperkte isolatie waarde. Het dubbelglas uit het bouwjaar – bij klapraampjes zelfs nog enkelglas – ziet er inderdaad nog ‘goed’ uit (in MJOP conditie 1 = uitstekend). Toch blijken er bij mij 2 ramen lek en is er vocht doorslag bij 1 raam. Op de ALV is dit punt ingebracht, maar bijna lacherig geparkeerd. Dit jaar stond echter wel het opknappen van de gevel op de agenda en het schilderen van alle kozijnen. Als het bericht over de start van die werkzaamheden de leden bereikt blijkt er ineens ook iets over ‘het glas’ in te staan. We worden verrast met de mogelijkheid om op eigen kosten het glas te laten vervangen tijdens het uitvoeren van de andere werkzaamheden.

Aan de slag met het vervangen van glas

BLIJ! In eerste instantie zeker tevreden met deze kans. Echter de tijd tussen de brief en de start van de werkzaamheden is erg kort. Daarmee worden we min of meer gedwongen het glas te gaan betrekken bij ‘de schilder’. Die schilder blijkt ook verrast te zijn door de (ineens – einde bouwvak) geboden mogelijkheid en heeft geen standaard offerte klaar liggen. Als die er dan uiteindelijk wel is (echt na weken), schrik ik van de prijs. Dan toch nog maar een concurrerende offerte gaan opvragen.

Ook dat traject duurt weer (veel te) lang. Bedrijven in de bouw hebben het druk. En het maken van een offerte resulteert zeker niet altijd in een opdracht, dus ook zij zijn voorzichtig en lopen met gepaste snelheid. Op die manier lukt het helaas niet om nog meer offertes op te vragen, maar bij één bedrijf toch een aanzienlijk betere prijs, alleen levering binnen de gewenste periode van de andere werkzaamheden, waarbij een steiger nog aanwezig is, blijkt ‘lastig’ te garanderen. STRESS!

Is dat even schrikken, die prijs.

Toch heb ik bij dat bedrijf een beter gevoel dan bij ‘de schilder’. Niet alleen vanwege de lagere prijs, maar ook dat bij grotere glas oppervlakken er dikker glas komt (met gelijke spouw). Bij de uitvoering blijkt dan ook nog dat ik allemaal nieuwe glaslatten en opdeklatten krijg (waar ik ook voor betaald heb), maar ‘de schilder’ hergebruikt alle oude latten en vervangt alleen als er één sneuvelt bij het verwijderen. Je betaald er daar wel voor, maar krijgt het niet (en ook geen geld retour).

Verrast door de eenvoud

Bij de uitvoering wordt ik verder verrast door hoe eenvoudig het eigenlijk is om je glas te laten vervangen in bestaande kozijnen. In sneltrein vaart verdwijnen oude ramen, schoonkrabben en nieuwe ramen kunnen er zo weer in. Naast de lekke ramen die ik nu niet meer heb bleek de doorslag van vocht te komen door oude kit en band. Na 30 jaar kan het op plekken gewoon ‘op zijn’!

Gelukkig was er met de schilder wel goed overleg over afstemming van de werkzaamheden. En door wat vertraging bij de start stond de steiger er nog net toen mijn glas (en de zonwering) kwam. Anders had ik mogelijk 2x een hoogwerker moeten huren. Het extra comfort van HR++ is bijna direct voelbaar. Het vervangen van glas kost minder dan één dag werk (vaak wel met 2 of 3 man).

Wat kost het dan, glas vervangen?

Nog even over de prijzen waar ik zo van schrok. En zelfs serieus overwogen heb het niet te laten uitvoeren vanwege de hoge kosten en lage ‘terugverdien’ potentieel in mijn situatie. De prijs van de schilder kwam voor 16 ruiten met totaal 12m2 op bijna € 400/m2 all-in (ook geen korting op basis van collectiviteit). Als je op internet gaat kijken kom je bij Milieu Centraal bedragen van €200/m2 tegen (onze offerte was vergelijkbaar met die van een ‘vrijstaand huis’). Bij mijn concurrerende offerte ging daar €50/m2 van af, maar kwam totaal niet in de buurt van mijn verwachting! Commentaar van de glaszetter ‘dit is marktconform’, ‘veel kleine ramen’ en ‘dure specials’ (als ZR ventilatieroosters en soort patrijspoort)… Slikken of stikken? Uiteindelijk heb ik het wel gedaan als statement naar andere leden en natuurlijk voor meer comfort. Gelukkig zijn er toch nog wel een aantal leden die het via de schilder hebben laten vervangen en ook een stapje duurzamer zijn geworden.

PROBLEEM!?

Het bestuur & beheer van onze VvE heeft nu de deur opengezet voor een lastige situatie met dit eenzijdige ‘besluit’. Glas is namelijk onderdeel van de gezamenlijke ‘schil’ van ons gebouw. En hoort dan ook eigenlijk voor alle leden samen via MJOP geregeld te zijn. Nu is er bij een gedeelte van de leden op eigen kosten glas vervangen. In de toekomst kan besloten worden om het glas gezamenlijk te gaan aanpassen. Dan betaal je mogelijk nog een keer! Hoe ga je hier mee om (en moet je dit bijhouden of vastleggen)?

Omdat je maar één isolatiemaatregel uitvoert kom je niet in aanmerking voor de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH bij RVO – voor HR++ glas zou dat €35/m2 zijn).