Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Duurzaamheid & MilieuEnergieGevel

Infraroodverwarming is geweldig voor appartementen.

Het afgelopen jaar is er veel gebeurt op het gebied van bewustwording over energiezuiniger wonen en leven. Met campagnes van energieleveranciers als ‘schakel om’, ‘iedereen doet wat’ en ‘fossielvrij in één generatie’ is het veel dichter bij de mensen gekomen. Ook TV programma’s als ‘green make over’ laten lekker praktisch zien dat je niet hoeft te wachten tot de overheid, je gemeente of je VvE “iets gaat doen”. Er lijkt informatie, inspiratie en ondersteuning genoeg. Je kunt vaak zelf al aan de slag als het ‘jouw’ moment is!

De meest gehoorde oplossingen in de warmtetransitie zijn toch vaak aansluiting op een warmtenet of neem een warmtepomp. Het is de vraag of dat in bestaande bouw – en zeker appartementen & tussenwoningen met redelijke isolatie – de beste renovatie oplossing is…
Over mijn eigen ‘all-electric’ oplossing is recent een rapport met metingen uit de praktijk verschenen. Het gaat dan om infraroodverwarming als hoofdverwarming met daarin een variatie aan bouwjaren, bewoners en gedrag(mijn appartement is niet opgenomen in dit rapport – maar ik onderschrijf de conclusies wel). Daaruit blijkt dat het comfortabel is en bespaard! Voordeel is dat deze oplossing in VvE verband kan (gezamenlijk binnen het meerjarig onderhoud – met schaalvoordeel mogelijk). Maar zeker ook individueel op een natuurlijk vervang moment bij een nieuwe keuken, badkamer of als je CV-ketel vervangen moet worden.

Dat is mooi meegenomen, omdat infraroodpanelen weinig plaats innemen en minder duur zijn dan andere vormen van aardgasvrije verwarming. Je kunt eventueel ook klein beginnen met infrarood als bijverwarming om later over te gaan naar hoofdverwarming als het bevalt. Zelfs redelijke isolatie geeft al goede resultaten, maar betere isolatie heeft zeker nog voordelen. Bijkomende voordelen zijn dat stralingswarmte het sneller comfortabel maakt (bij een lagere luchttemperatuur) en het is eenvoudiger om lokaal te verwarmen per zone of zelfs per paneel. Vaak is het energieverbruik makkelijk te monitoren en de panelen te bedienen met een APP. Je verwarmt dus bewuster.


Vooraf was de veronderstelling dat de totale energierekening gelijk zou blijven met “IR”, maar het energieverbruik voor verwarming was gemiddeld over de woningen flink gedaald! Hoewel het geen wetenschappelijk onderzoek is geeft het wel aan dat infraroodverwarming efficiënt kan werken (dat neemt niet weg dat er zeker meer onderzoek gedaan moet worden).

Zelf heb ik pas recent de isolatie van mijn bijna 30 jaar oude gevels verhoogd door al mijn dubbelglas te vervangen door HR++ glas in bestaande kozijnen. Vaak toch al rond de helft van het hele oppervlak van de gevel bij appartementen. Hierbij zijn tevens de (enkelglas) klapraampjes vervangen door zelfregulerende ventilatieroosters met vast HR++ glas. Voor de komende zomer heb ik ook direct buiten zonwering in de vorm van screens laten installeren (voor mijn raam en loggia). Ondertussen woon ik al anderhalf jaar naar volle tevredenheid met deze all-electric oplossing en ben in mijn tweede ‘winter’. In februari 2019 vertelde ik hierover in een webinar voor VvE Centraal.

Naast de verwarming met infraroodpanelen is er voor de overgang naar gasloos natuurlijk ook nog iets nodig voor je warm water en koken. Dat kan met een doorstroom verwarmer en een inductie kookplaat. Waarbij het dan ook nog van belang is om – waarschijnlijk – een aanpassing in je meterkast uit te laten voeren met een hogere capaciteit en uitgebreide groepenkast (maar alles inclusief voor rond de €10k). Hopelijk draagt dit bij aan een waardig alternatief voor aardgasvrij wonen in appartementen en tussenwoningen (in 2020 stijgt de energiebelasting op gas flink en de komende jaren nog steeds).

 
Mijn volgende stap? Daar ben ik nog niet helemaal uit. Waarschijnlijk Zal het iets met worden met betrekking tot ventilatie. (Denk aan vraag gestuurd ventileren in combinatie met warmte terugwinning). Echter besparen in een al zuinige woning is lastig! Al mijn gebruikte energie – ongeveer 1400kWh/jaar voor 70m2 – is gecompenseerd via postcoderoos zonnepanelen en windmolen aandelen. Effectief nul op de meter & bijna zonder CO2!

Gerelateerde artikelen
EnergiebesparingDuurzame EnergieVerduurzaming

Van het gas af in een appartement, en nu in de praktijk

Leningen & SubsidiesNieuws

Als VvE in Winterswijk kunt u ook aanspraak maken op subsidie voor onderzoek energiebesparende maatregelen

Nieuws

Nul op de Meter in de Hamershof

Verduurzaming

Informatieavond voor VvE's in Zoetermeer over Nul op de Meter

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.