Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Onderhoud & RenovatieInstallatiesRenovatie

Rioolrenovatie binnen de VvE. Wat zijn de voordelen van relinen.

Bij onderhoud of renovatie binnen het complex wordt snel gedacht aan het dak, de fundering of het periodieke schilderwerk. Het riool staat niet direct op de agenda. Maar als het zover is, doordat het riool verstopt zit of gebroken is, dan zit je meestal wel met de gebakken peren.
Een van de mogelijkheden die een VvE tot haar beschikking heeft is het relinen van een riolering. Met relinen renoveer en repareer je het rioleringssystemen met heel beperkt hak- en breekwerk. De relining specialist voorziet uw leidingsysteem van een kunststof binnenvoering. De liner neemt de functie van het oude leidingsysteem over. Het resultaat is dat u door de leidingrenovatie geen last meer heeft van opstoppingen of capaciteitsverlies die veroorzaakt worden door ruwe oppervlaktes, scheuren of obstakels. Het resultaat is een lucht- en waterdichte leiding. 

Relinen beperkt overlast

Leidingrenovatie op de traditionele manier betekent vaak hak- en breekwerk en overlast. Met het toepassen van relining beperkt u de overlast voor alle bewoners. Het aanbrengen van de liner gebeurt namelijk vanuit de buitenzijde van het appartement en neemt vaak slechts een of twee dagen in beslag. Tijdens het aanbrengen, uitharden en openfrezen van de aansluitingen kan men geen gebruik maken van de riolering. Een bijkomend voordeel is dat relining ook toegepast kan worden bij een asbest riolering. Bij relinen mag buiten het asbestbesluit om gewerkt worden.

Voor welke leidingen is relining geschikt?

Relining is niet alleen geschikt voor vuil water. Het is ook goed toe te passen bij schoon water leidingen, zowel horizontaal als verticaal (standleiding), of rookkanalen en ventilatiekanalen in flats.

Relinen kan worden toegepast op buizen met een diameter van 50-250mm en in overleg zelfs op de kleinere leidingen of buizen met een diameter van 32 of 40mm. Materiaalsoorten zoals PVC, gietijzer, staal, gres, beton en zelfs asbest zijn geen probleem. 

Stappenplan voor het relinen van leidingen van uw VvE.

Relinen kan worden toegepast op het volledige leidingsysteem, op de hoofdleiding (horizontaal of verticaal) of op alleen een aansluiting. 

 • Haalbaarheidsonderzoek en plan van aanpak relinen
 • Bewoners informeren
 • Camera bewaakt reinigen
 • Voorbereiding relinen
 • Aanbrengen en uitharden liner
 • Openfrezen aansluitingen
 • Renoveren aansluitingen
 • Eindinspectie

Wie kan mijn VvE helpen?

Bij het renoveren van leidingen is kennis van zaken cruciaal. De keuze qua leverancier moet niet alleen gebeuren op basis van prijs. VSR Leidingrenovatie is bij VvE Centraal aangesloten en kan uw VvE uitstekend van dienst zijn. 

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.