VvE BeheerBestuur

Kies de juiste leden voor het VvE bestuur

Soms lijkt het erop dat niemand lid wil zijn van het bestuur van de VvE. De redenen hiervoor zijn onder te verdelen in twee groepen. Eigenaren denken dat de VvE goed wordt beheerd door de VvE beheerder en het gewoon in hun bekwame handen willen laten. Soms is het precies om de tegenovergestelde reden, wanneer een gebouw niet goed wordt gerund en mensen niet betrokken willen zijn of de verantwoordelijkheid willen dragen.

Het bestuur is meestal een eigenaar of een groep eigenaren die namens alle andere eigenaren kan handelen. Een slecht bestuurslid kun je makkelijk omschrijven als iemand die zijn die zijn eigen belangen behartigt en voorop stelt. Een goed bestuurslid zou een bestuurslid moeten zijn dat gewend is om in een vergelijkbare situatie te managen. Hoewel een bestuurslid zonder deze managementvaardigheden een goed bestuurslid kan zijn, is dat vaak niet het geval. Het is bijna onmogelijk om dingen goed te doen als je dat niet doet.

Bestuursleden moeten hun hart op de juiste plaats hebben.

Bestuursleden die eisen dat VvE Beheerders hun zin opvolgen, zonder te begrijpen waarom de beheerder met een bepaald systeem werken, of een onderhoudsstrategie bepaald hebben. Hun wensen opvolgen zak waarschijnlijk een ramp veroorzaken.

Een goede beheerder zal waarschijnlijk gefrustreerd raken wanneer dit gebeurt en zijn werk daarmee niet goed kan uitvoeren.

Verloop beperken

Doordat het altijd makkelijk is om een bestuur te vullen is het raadzaam om een roulatie te realiseren binnen het bestuur. Het laatste wat wenselijk is in een goed beheerde VvE is dat het bestuur volledig vervangen wordt door nieuwe leden waarbij de kans groot is dat er verandering in de manier waarop de VvE beheerd wordt wordt doorgevoerd. Het helpt de VvE enorm om voor een geleidelijke verandering van de leden in het bestuur te kiezen in plaats van een volledige verandering in een keer te zijn. Tegelijkertijd is het niet altijd goed voor de leden van het bestuur om lang aan te blijven, omdat zij, en vooral de voorzitter, in zijn of haar manier van doen kan veranderen.

Belangrijkste kenmerken van een lid van het Bestuur

• Handel te goeder trouw en eerlijkheid…
  • Bevoegdheid in het belang en voordeel van de Vereniging van Eigenaars inzetten
  • Vermijd belangenverstrengeling met die van de Vereniging van Eigenaars.
  • Geen persoonlijk economisch voordeel ontvangen, direct of indirect, van de Vereniging van Eigenaars of een ander lid.
  • Andere bestuurders op de hoogte stellen als een dergelijke situatie zich zou kunnen voordoen of zich bewust wordt van een dergelijke situatie.
  • Ieder bestuurslid dat in strijd handelt met de fiduciaire relatie is aansprakelijk tegenover de Vereniging van Eigenaars.