Risico & VeiligheidRisico's beperken

Het Calamiteitenplan van de VvE. Onze Checklist.

VvE Calamiteitenplan

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar voor je het weet kan het grote gevolgen hebben. Een fikse regenbui kan voor behoorlijk wat wateroverlast zorgen, maar ook brand komt nog regelmatig voor. Soms heeft een VvE last van een stroomstoringen of andere narigheid. Heeft uw VvE er al over nagedacht hoe hier mee om te gaan? Hoe handelt u als er werkelijk een calamiteit plaatsvindt? Met een calamiteitenplan in de hand kunt u voortvarend aan de slag. Waarschijnlijk beperkt u daarmee ook nog eens de gevolgschade.

In situaties die escaleren naar schadelijke proporties is het voor een Vereniging van Eigenaars belangrijk om het complex zo snel mogelijk te ontruimen en direct de juiste instanties te waarschuwen. Om goed voorbereid te zijn op een calamiteit, is het voor elke VvE raadzaam om een calamiteitenplan te hebben. Een calamiteitenplan voor op uw VvE waarin de belangrijke risico’s zijn bepaald en een plan voor het oplossen ervan. Hiermee kun je de risico’s voor de bewoners en je VvE terugdringen.

Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden

In het calamiteitenplan leg je vast welke procedures gevolgd worden in het geval van een calamiteit. Hierbij ga je uit van een ‘worst case’ scenario.

Wat kan in het ergste geval gebeuren in geval van brand, bommelding, reanimatie, ongeval, overstroming, het vrijkomen van een gevaarlijke stof, etc.?

Daarnaast beleg je alle taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden in het plan. Bepaal met een oefening of het calamiteitenplan werkt of er aanpassingen nodig zijn.

Wat moet er in een calamiteitenplan staan?

In het calamiteitenplan moeten onder andere staan:

• Namen plus telefoonnummers van bhv’ers
  • Alle alarmnummers
  • Waar de blus- en EHBO-middelen aanwezig zijn
  • Hoe het instrueren van het personeel in zijn werk gaat
  • Wie actie neemt tot ontruimen
  • Wie de calamiteit meldt bij de hulpinstanties
  • Waar noodkaarten en plattegronden zich bevinden
  • Wat te doen bij een bommelding, terreuracties, ordeverstoringen en dergelijke

Het komt erop neer dat een calamiteitplan moet bestaan uit: instructies, een instructieplan, alarmering, de verzamelplaats en tekeningen.

De Calamiteiten checklist

Benodigde tijd: 30 minuten.

Met deze checklist kunt u checken of de VvE aan alle stappen heeft gedacht om de calamiteiten snel een daadkrachtig aan te pakken.

1. Zijn alle risico’s voor de Vereniging van Eigenaars geïdentificeerd?

2. Is de brandweer geraadpleegd bij het bepalen van de plaatsen van de blusmiddelen?

3. Zijn eigenaars, bewoners en huurders voldoende op de hoogte van het volgende:

– Wat in hun woning te doen bij calamiteiten zoals bv het afsluiten van gas en elektra?
    – Waar moeten ze een calamiteit melden?
    – Bij wie moeten ze zich melden?
    – Waar moeten ze zich verzamelen?
    – Zijn er EHBO’ers of BHV’ers?

4. Is er een automatisch meldingssysteem?

Wordt deze ook regelmatig gecontroleerd?

5. Zijn er mensen die moeilijk bereikbaar zijn?

Denk bv. aan slecht ziende of slecht horende mensen? Zijn hier alternatieve manieren voor om het te attenderen op een calamiteit?

6. Zijn de volgende rollen verdeelt

Wie coördineert de ontruiming?
    Wie coördineert de bluswerkzaamheden?
    Wie coördineert de hulpverlening?
    Wie coördineert de melding naar de hulpinstanties?
    Wie coördineert de periodieke controle van brandblusmiddelen en meldingsinstallaties?
    Wie houdt de vluchtwegen vrij?

7. Voldoen de vluchtwegen aan de gestelde eisen

– zijn vluchtwegen, ladders en deuren goed gemarkeerd?
    – Zijn vluchtladders voorzien van een veiligheidskooi?
    Is er werkende noodverlichting aangebracht?

8. Zijn vluchtwegen en trappen voorzien van anti-slipmateriaal?

9. Worden vluchtwegen sneeuw- en ijsvrij gehouden?

10. Zijn de vluchtdeuren van binnen zonder sleutel te openen?/

11. Zijn de hoofdafsluitingen voor gas en elektra duidelijk aangegeven?

12. Zijn er afspraken met de brandweer nodig?