Gemeenschap & CommunicatieLezersvraagVvE Zaken

Een bindend advies, wat is dat en wat moet je er mee als VvE?

Je komt het wel eens tegen, een bindend advies wat wordt opgesteld om een probleem binnen een Vereniging van Eigenaars op te lossen. Het advies is opgeschreven door een notaris of een advocatenkantoor en daarmee lijkt het probleem opgelost. Helaas is dat niet altijd het geval en weten eigenaars of bestuurders niet wat een bindend advies inhoud en welke consequentie ze daar aan moeten verbinden. In dit artikel gaan we in op de vraag:

 • Wat is het? en
 • Wat moet je er mee?

Wat is een bindend advies?

De definitie:

Een bindend advies is een wijze van alternatieve geschillenbeslechting waarin partijen overeenkomen advies te vragen aan een onafhankelijke derde. Een goed voorbeeld hiervan is de Geschillencommissie waar VvE’s naar toe kunnen gaan als zij een probleem hebben met een aangesloten partij. Meestal is de derde dus een deskundige. Het uitgangspunt is dat het advies bindend is voor alle partijen.

Wat is een bindend advies?

Het bindend advies is eigenlijk een soort vaststellingsovereenkomst. Dit houdt in dat de regels die gelden voor een algemene vaststellingsovereenkomst ook van toepassing zijn op een bindend advies binnen een VvE.

Het is echter niet hetzelfde als een vonnis van de rechtbank. Het wordt namelijk niet door een rechter gegeven en is daarmee ook geen vonnis. Het gevolg hiervan is dat het niet geëxecuteerd kan worden wat bij een vonnis wel kan.

Wat als het bindend advies niet gevolgd wordt?

Soms wordt een bindend advies niet gevolgd en gaat een van de partijen die betrokken zijn bij het bindend advies gewoon zijn eigen gang. Dan is het altijd nog mogelijk om het pad naar de rechtbank in te slaan. Over het algemeen zal de rechter dan het bindend advies overnemen en daarmee krijgt het ook een mogelijkheid tot executie. Het niet volgen van een bindend advies leidt uiteindelijk tot verlies.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  VvE Rechtspraak - Besluitvorming

  Ingangstermijn kennisname besluit VvE. Uitspraak Hoge Raad

  VvE Rechtspraak - BesluitvormingVvE Rechtspraak - Geldzaken

  VvE Rechtspraak: Financiële geschillen en rechtmatigheid van besluiten

  Het laatste nieuws wekelijks in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.