Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

GevelOnderhoud

Checklist scheuren in je woning

Checklist scheuren in je woning

Hoe beoordeel je of een scheur in een muur gevaarlijk kan zijn. Met deze Scheuren Checklist helpen we je een stap op weg.

 1. Hoe diep zit de scheur?

  Je hebt een scheur in een muur. Zaak om het uit te gaan zoeken. Als eerste bepaal je hoe diep de scheur zit. Zit de scheur alleen in het stucwerk, dan ziet dat er niet zo fraai uit, maar het kan geen kwaad. Je hoeft niet verder te gaan met het onderzoek en kunt beginnen met het repareren van de scheur.

 2. Waar zit de scheur?

  Zit de scheur in een dragende muur of niet? Het is van belang om te weten of muur waar de scheur in zit dragend is of niet. Een niet dragende muur mag vol met scheuren zitten en is nog steeds niet gevaarlijk voor de constructie. Het is puur een afscheiding. Deze muur zou je ook zonder problemen kunnen verwijderen. Bij een dragende muur is het anders. Die draagt het gewicht van de verdiepingen boven je. Zaak dus om verder op onderzoek uit te gaan

 3. Hoe wijd is de scheur?

  Of je de scheur kan zien bepaalt ook of deze schadelijk kan zijn. Om dit te checken ga je op anderhalve meter afstand van de scheur staan. Gebruik de onderstaand tabel om de visuele controle uit te voeren.

  Beschrijving van het type scheur en de eventuele reparatieHoe breed is de scheurscheurcategorie
  haarscheurtjesDunner dan 0,1 mm0
  Fijne scheuren die niet gerepareerd hoeven te wordenDunner dan 1 millimeter1
  Scheuren zijn zichtbaar, makkelijk te vullen; ramen en deuren klemmen lichtDunner dan 5 milimeter2
  scheuren kunnen makkelijk worden gerepareerd; een klein deel van de muur moet worden vervangen; - deuren en ramen klemmen; - leidingen kunnen breken; - waterdichtheid vaak aangetast5 - 15 mm (of een groep van diverse breuken van meer dan 3 mm)3
  uitgebreid reparatiewerk bestaande uit uitbreken en vervangen van delen van de muur, met name boven ramen en deuren; - raam- en deurkozijnen zijn vervormd; - wanden hellen en bollen zichtbaar, - enig verlies van dragend vermogen balken; - pijpleidingen zijn afgescheurd15 - 25 mm, afhankelijk van aantal scheuren4

 4. Om hoeveel scheuren gaat het?

  Gaat het om een geïsoleerde scheur of is het een kluster van scheurtjes? Bij het laatste is het goed om hulp in te schakelen. Dat blijkt ook uit de bovenstaande tabel waarbij een dunnere wijdte van een aantal scheuren bij elkaar ervoor zorgt dat het in een hogere categorie valt.

 5. Hoe loopt de scheur?

  Nu je bepaald hebt dat de scheur in een dragende muur zit is gaan we kijken naar de loop van de scheur. Is het een verticale, horizontale of diagonale scheur?

  Een verticale (recht naar beneden lopende) scheur is minder schadelijk en wordt vaak veroorzaakt door het uitzetten en krimpen (dilitatie) van het gebouw. Zit de scheur er duidelijk al een tijd dan is er geen reden tot paniek

 6. Groeien de scheuren?

  Wanneer de scheur in een korte periode groter wordt is nader onderzoek vereist. Het kan dan zijn dat een verandering in de directe omgeving zorgt dat het gebouw beweegt. Naast een onderzoek van de constructie van het gebouw kun je dan ook de omgevingsfactoren onderzoeken.

 7. Waar woon je in Nederland.

  De locatie van het complex kan gevolgen hebben. Een verandering in de stand van het grondwater kan ervoor zorgen dat het gebouw scheef zakt. Een eventuele verandering kun je opvragen bij Bouwtoezicht van de gemeente.

 8. Funderingsproblemen

  In een groot deel van Nederland is een palenfundering nodig om stabiel te kunnen bouwen. Hiervoor gebruikte men vroeger houten palen. Wanneer deze palen “onder water “ staan is er geen probleem, maar soms kan er paalrot ontstaan. Wil je weten of jouw complex in een risico gebied staat dan biedt de website van KCAF veel houvast.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.