Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

OnderhoudRisico's beperken

Welke scheuren zijn gevaarlijk in de VvE?

Welke scheuren zijn gevaarlijk voor de VvE

Scheurvorming in metselwerk is regelmatig onderwerp van discussie op de Vergadering van Eigenaars. Het gaat dan bijna altijd om vragen als

 • Moeten de scheuren gerepareerd worden?
 • Wanneer is scheurvorming aanvaardbaar en wanneer is het schade?
 • Wat zijn de oorzaken van scheurvorming en hoe kan dit worden vermeden of beperkt?
 • Wat zijn de effecten van scheurvorming en welke methoden voor scheurherstel zijn mogelijk?

Een hele waslijst aan vragen die niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden zijn.

In dit artikel gaan we in op de verschillende vormen van scheuren, hoe deze zelf te beoordelen en welke actie het beste genomen kan worden.

Hoe ontstaan scheuren

Scheuren hebben verschillende oorzaken en afhankelijk van de ouderdom van het gebouw.

De oorzaken van een scheur kunnen te vinden zijn in een ongelijke druk die kan ontstaan door verschillende werkingen van het materiaal in het gebouw. Denk aan de invloed van temperatuur. Wanneer het warmer wordt zetten materialen uit en wanneer het kouder wordt krimpt het weer. Daarnaast kan de druk veranderen doordat er een probleem is binnen het gebouw. Wanneer metaal in contact komt met vocht kan het gaan roesten en kan de druk opbouwen waardoor uiteindelijk scheuren ontstaan.

Maar zoals we weten vanuit  Noord Nederland, kunnen aardbevingen zeker scheuren veroorzaken, maar ook als er in de buurt constructiewerkzaamheden uitgevoerd worden kunnen deze werkzaamheden door de trillingen scheuren veroorzaken.

Waar zit de scheur

Als het gaat om scheuren in het gebouw is het zaak om als eerste vast te stellen of het om scheuren gaat in het stucwerk of daadwerkelijk in het metselwerk. Als het om het eerste gaat en het achterliggende metselwerk is onaangetast dan is er geen reden tot zorg. Natuurlijk is het esthetisch mooier om het te laten repareren, maar het levert geen gevaar op.

Als er scheuren in het metselwerk zitten is het zaak om te beoordelen of de scheur een gevaar kan opleveren. Om je als lezer op weg te helpen zullen we ingaan op hoe een scheur te kunnen classificeren.

Beoordeling

In heel veel VvE complexen zijn scheuren te vinden en dus is goed om te weten wat acceptabel is en wat niet. Voor betonwanden is aangegeven wat binnen de bandbreedte valt. Bij metselwerk is dat niet het geval.

De evaluatie van een scheur kan op verschillende manieren gebeuren. Denk daarbij aan de esthetische beoordeling en de impact van de scheur op het gebouw? Waar in het gebouw zit de scheur en is dit een bedreiging voor (een deel van) de constructie?
Zorgt de scheur ervoor dat deuren of ramen klemmen?
Zorgt de scheur ervoor dat er lekkage kan plaatsvinden?

Vervolgens is het van belang om de scheur zelf te beoordelen. Gaat deze door stenen heen en is het een rechte of diagonale breuk, loopt de scheur horizontaal, diagonaal of verticaal. Zit de scheur alleen in voegen?

Zijn scheuren gevaarlijk

We weten eigenlijk allemaal wel dat scheuren in metselwerk eigenlijk onvermijdelijk zijn. Dit heeft als gevolg dat scheuren vaak acceptabel zijn. Zeker wanneer ze in een niet dragende muur zitten, maar wanneer houd dat op?

Het antwoord op deze vraag ligt in hoe breed of wijd de scheur is. Bij het beoordelen van de situatie spelen de volgende punten:

 • de wijdte van de scheur,
 • de locatie
 • de hoeveelheid scheuren

Daarbij is ook van belang hoe goed de scheur van een bepaalde afstand te zien is. Een manier om dit zelf makkelijk vast te stellen is vastgelegd in de Australische ‘Guide to standards and tolerances’. Deze geeft aan dat het metselwerk op een afstand van minimaal anderhalve meter beoordeeld moet worden. Hieronder hebben we de richtlijn in een tabel samengevat.

Classificatie van Scheurtypen volgens Guide to standards and tolerances

Beschrijving van het type scheur en de eventuele reparatieHoe breed is de scheurscheurcategorie
Haarscheurtjes< 0,1 mm0
Fijne scheuren die niet gerepareerd hoeven te worden< 1 mm1
Scheuren zijn zichtbaar, maar makkelijk te vullen; ramen en deuren klemmen licht< 5 mm2
Scheuren kunnen makkelijk worden gerepareerd; – een klein deel van de muur moet worden vervangen;- deuren en ramen klemmen;- leidingen kunnen breken;- waterdichtheid vaak aangetast5 – 15 mm (of een groep van diverse breuken van > 3 mm)3
uitgebreid reparatiewerk bestaande uit uitbreken en vervangen van delen van de muur, met name boven ramen en deuren;- raam- en deurkozijnen zijn vervormd;- wanden hellen en bollen zichtbaar,- enig verlies van dragend vermogen balken;- pijpleidingen zijn afgescheurd15 – 25 mm, afhankelijk van aantal scheuren4

In deze classificatie wordt echter geen rekening gehouden met het type metselwerk en de ouderdom van het gebouw. Deze variabelen hebben ook een effect op de ernst van de scheur.

Conclusie

Je kunt nu beter beoordelen of een scheur ongevaarlijk is, wellicht dat je hem in de gaten moet houden, of dat het toch goed is om een expert in te roepen die kan helpen bij het beoordelen van de scheur.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  1 Reactie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Interessant om te lezen
  Funderingsproblemen, de VvE staat op instorten
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.