BelastingFinancieelNieuws

Eigenaars appartement geen extra vrijstelling voor aandeel reservefonds VvE

Eigenaars appartement geen extra vrijstelling voor aandeel in reservefonds

Leden van een VvE zijn verplicht jaarlijks een bedrag te sparen voor groot onderhoud, waarbij de hoogte in lijn ligt met het MJOP of 0,5% van de herbouwwaarde. Het aandeel in het reservefonds van de VvE telt voor de eigenaar privé mee in box 3.

Echter de eigenaar kan geen aanspraak doen op het gespaarde kapitaal in het reservefonds van de VvE. Om eigenaars tegemoet te komen is een voorstel ingediend om een extra vrijstelling in box 3 te realiseren voor eigenaars van een appartement.

Extra vrijstelling niet wenselijk

De Minister van Binnenlandse Zaken verandert niet van standpunt om leden van een VvE een extra vrijstelling in box 3 te verlenen. Kasja Ollongren ziet geen verschil tussen het aanleggen van een reservefonds bij VvE’s en sparen voor groot onderhoud door andere woningeigenaars.

Dat is de reactie de minister geeft als antwoord op Kamervragen. “Een dergelijke reservering verschilt niet wezenlijk van een reservering voor groot onderhoud zoals die door een andere woningeigenaar (geen deel uitmakend van een VvE) wordt aangehouden en die ook tot het vermogen in box 3 behoort.”

Onrechtvaardig

VVD-politici Helma Lodders en Daniel Koerhuis zijn verbaasd. De Kamerleden vinden het onrechtvaardig dat het gespaarde vermogen niet is terug te vorderen bij verkoop van het appartement.

Geen verschil

De suggestie van Lodders en Koerhuis verwerpt de minister. “Bij het vaststellen van de waarde in het economische verkeer van het lidmaatschapsrecht wordt het aandeel in het reservefonds meegenomen.  Het lidmaatschapsrecht in een VvE kan in box 3 tot zowel een bezitting als een schuld leiden. Omdat appartementseigenaren (voor hun deel) van een schuld van de VvE hoofdelijk verbonden zijn, wordt het aandeel in de schuld in beginsel meegenomen als verplichting in box 3.” aldus Minister Ollongern.

Zij vindt dat er geen verschil in belastingheffing is met andere huiseigenaren die geld sparen voor (groot) onderhoud. “Zowel woningeigenaren die zelf gespaard vermogen aanhouden voor hun woningonderhoud, als woningeigenaren die lid zijn van een VvE en via die weg gespaard vermogen aanhouden voor hun woningonderhoud, worden voor dit vermogen belast in box 3 voor zover hun totale vermogen hoger is dan het heffingvrije vermogen”, aldus Ollongren. Een extra vrijstelling noemt ze daarom “niet wenselijk