FinancieelKascommissie

Wie mag een controleverklaring afgeven?

Heeft een administratie kantoor dezelfde bevoegdheid als een accountantskantoor om een controleverklaring af te geven voor de jaarrekening VvE. Of is die bevoegdheid alleen verleend aan een accountantskantoor, om zonder kascommissie decharge aan het bestuur te kunnen verlenen.

Wettelijke verplichting

Elke VvE is wettelijk verplicht om de jaarrekening elk jaar, in principe binnen zes maanden na afloop van het boekjaar, dus meestal vóór 1 juli, te laten controleren.

Die controle gebeurt vrijwel altijd door de kascommissie, die uit tenminste twee VvE-leden bestaat.

Opties voor controle

De wetgever geeft twee alternatieven voor een kascommissie, namelijk een Raad van Commissarissen (die óf zelf kan controleren óf met een kascommissie kan werken óf een accountant inschakelen) en een accountant. (Artikel 48 lid 2 boek 2 van het Burgerlijk Wetboek). Een Raad van Commissarissen bij een VvE komt in de praktijk niet of nauwelijks voor.

Als een accountant wordt ingeschakeld, moet dit volgens artikel 48 een accountant met controlebevoegdheid zijn. Dat kan een registeraccountant (RA) of een accountant-administratieconsulent (AA) zijn. Let op! Niet elke RA of AA heeft die controlebevoegdheid!

En de accountant met controlebevoegdheid moet een controleverklaring geven. Een “beoordelingsverklaring” of een “samenstelverklaring” is niet voldoende.

Hoe weet u nu of een accountant controlebevoegdheid heeft?

Heel eenvoudig, op de eerste plaats door dat te vragen natuurlijk. Maar vooral doordat een “controleverklaring” wordt gegeven, hetgeen duidelijk uit de tekst van de verklaring moet blijken. Een accountant zonder controlebevoegdheid zal nooit een controleverklaring verstrekken – het geven van een controleverklaring door iemand die niet controlebevoegd is, is namelijk strafbaar. Van een oplettende lezer kregen we de volgende tip. Op de site van de NBA, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants is eenvoudig het register te raadplegen, waarbij aangegeven is of de betreffende accountant “ certificeringsbevoegd  “ is.

Tot slot naar aanleiding van het tweede deel van de vraag: “decharge” aan het bestuur wordt nooit verleend door de kascommissie of een accountant, maar altijd door de ledenvergadering !

Wilt u meer lezen over “decharge”, “controle” of andere financieel getinte VvE-thema’s? Het boek Financiën van de VvE, gids voor bestuurders en appartementseigenaren is een leesboek, naslagwerk en leerboek tegelijk!

Gerelateerde artikelen
FinancieelKascommissie

Wat als er plotseling geen kascommissieleden meer zijn?

FinancieelKascommissie

Werkt een accountant niet beter dan een kascommissie bij de VvE?

FinancieelKascommissieWetboek

Twee jaar geen kascontrole, is dat een probleem?

FinancieelKascommissie

Is de kascommissie nodig na controle van de jaarrekening door een accountant?

Het laatste nieuws wekelijks in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Interessant om te lezen
Voldoet de jaarrekening van uw VvE aan de wettelijke eisen?