NieuwsGeschillen

De Haagse wijkrechter een succes

De proef van een wijkrechter voor de Haagse wijk Escamp, waar we begin oktober vorig jaar over melden, blijkt een succes. Vanwege de geboekte resultaten heeft de Gemeente Den Haag besloten om de proef verder uit te breiden.

Het doel is de leefbaarheid in de wijk te verbeteren door conflicten tussen inwoners van het stadsdeel op te lossen. Daarvoor komt de wijkrechter naar partijen toe en zo wordt de rechtspraak toegankelijker. Zo wordt de wijkrechter ook ingezet bij ruzies tussen leden van een Vereniging Van Eigenaren. Het doel van dit project is het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken.’ Mensen betalen per partij slechts € 40,50 aan griffierechten en de rechter komt ook eens nog naar de mensen toe. De reden volgens de burgemeester waarom het een succes is.

Uit de evaluatie van de gemeente blijkt dat het in de praktijk vooral gaat om problemen zoals geluidsoverlast of peuken die op het balkon worden gegooid.

Soms lijken buren het niet samen op te kunnen lossen en zorgt mediation ook niet voor het oplossen van het probleem. De wijkrechter stuurt partijen er op aan om samen tot een oplossing te komen, net als bij buurt bemiddeling of mediation. Het verschil maakt zijn vonnis.