Nieuws

‘sparen voor de toekomst’ reden voor particuliere verhuur.

Sparen voor de toekomst reden voor particuliere verhuur

Het verhuren van een woning groeit aan populariteit. Ook binnen Verenigingen van Eigenaars een groeiend punt van aandacht. Maar hoe zit het eigenlijk  met de verhuurder. Wie zijn deze mensen en waarom verhuren ze de woning?

Nieuwe cijfers verhuurders

Deze week kwam het CBS met nieuwe cijfers over het verhuren van woningen. Natuurlijk hebben woningcorporaties een groot deel van de woningvoorraad in handen. De particuliere verhuurder bezit bijna een half miljoen woningen. Dit betekent dat in Nederland gemiddeld 6 op de 100 huizen in particuliere handen is voor verhuur. Ruim een kwart (27 procent) van de particulier verhuurde woningen staat in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Het aandeel van de particulier verhuurde woningen op de totale woningvoorraad is vooral groot in steden als Groningen (15 procent), Den Haag (13 procent) en Amsterdam (12 procent). Deels gaat het bij particulier verhuurde woningen om woningen die niet permanent bewoond worden maar bijvoorbeeld worden verhuurd aan toeristen via AirBnB of andere platforms.

Meestal één woning in de verhuur

In 2018 verhuurden ruim 280 duizend personen ruim 475 duizend woningen. Verreweg de meeste particuliere verhuurders, 8 op de 10, hebben één woning in de verhuur. Een kleine groep, 4 procent, verhuurt vijf of meer woningen. Hiervan heeft een groep van 250 particuliere verhuurders elk meer dan vijftig woningen in bezit voor de verhuur.

Wie verhuren?

Uit de cijfers blijkt ook dat 20% van de woningen gebruikt worden als pensioenvoorziening. Het merendeel (37%) is in loondienst of is zelfstandig ondernemer (27%). Interessant is dat de gemiddelde leeftijd onder de werknemers met een huis dat ze verhuren iets lager ligt dan bij zelfstandigen.

Alle gegevens kunt u nalezen op de website van het CBS.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Nieuws

  De gemiddelde vrijesectorhuurprijzen bereiken in steeds meer steden een recordhoogte

  VvE Rechtspraak - Overig

  Uit de praktijk van M2 Advocaten: VvE recht

  NieuwsVerhuren

  Europese steden willen hulp EU om data Airbnb-verhuurders te krijgen

  FraudeNieuwsVerhuren

  Amsterdam geeft meer boetes voor illegale verhuur aan toeristen

  Het laatste nieuws wekelijks in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.