Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

NieuwsOnderhoudVerduurzaming

Circulair bouwen met sector-brede afspraken

Circulair bouwen met sector brede afspraken

De hedendaagse bouwpraktijk staat voor een transitie naar een circulaire bouweconomie. Het uiteindelijke doel van een circulaire economie is om de wereldwijde toename in het gebruik van grondstoffen terug te dringen en daarmee uitputting van grondstoffen en dus uitputting van de aarde zelf te voorkomen. Dit vergt een rigoureuze wijziging van onze huidige systemen. Voor de bouw betekent dit onder andere méér en hoogwaardiger hergebruik van materialen, producten en elementen, een andere aanpak in uitvragen, ontwerpen en bouwen en een andere benadering ten opzichte van bezit. Het bouwproces zal in haar totaliteit – van initiatief tot en met beheer en herbestemming – hervormd moeten worden. Om dit te bereiken zijn bouwsector-brede afspraken nodig, deze worden gemaakt binnen Platform CB’23.

Waarom Platform CB’23? 

In de Transitieagenda Bouw zijn doelen gesteld om ons primaire grondstoffengebruik in 2030 gehalveerd te hebben. Maar alleen door de krachten te bundelen kunnen we de transitie naar een circulaire bouweconomie werkelijk realiseren! Platform CB’23 verbindt partijen met circulaire ambities met elkaar, zowel in de GWW-sector als in de Burgerlijke- en Utiliteitsbouw. De ambitie is om vóór 2023 nationale, bouwsector brede afspraken op te stellen ten aanzien van circulair bouwen. Alle invalshoeken zijn relevant! Ook financiers, consumenten, ICT-ers, intermediairs, studenten, wetenschappers en beleidsmakers leveren een waardevolle bijdrage.

Resultaat in 5 jaar


Dit platform is opgericht in 2018 en heeft een horizon van vijf jaar: van 2018 tot 2023. Kort genoeg om druk op de ketel te zetten en lang genoeg om tot concrete resultaten en afspraken te komen. Het platform draagt bij aan de transitie naar een circulaire bouwsector door zich te richten op:

  • Het opbouwen en delen van kennis
  • Het inventariseren en agenderen van belemmeringen
  • Het opstellen van bouwsector brede afspraken

Juist voor consumenten en VVE’s wordt het thema circulair bouwen steeds actueler. Om ook dat belang vertegenwoordigd te zien in de afspraken die gemaakt worden kan binnenkort commentaar worden gegeven op het werk dat wordt opgeleverd. Houd hiervoor de website www.platformcb23.nl in de gaten.

Over de auteur

Sinds juni 2018 werkzaam als consultant bij het normalisatie instituut NEN, vanuit die rol ook coördinator van het actieteam ‘Paspoorten voor de Bouw’ binnen het platform CB’23.
Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.