Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Administratie en FinanciënKascommissie

Externe hulp voor de kascommissie ?

De leden van een kascommissie hebben een verantwoordelijke en ook niet heel eenvoudige taak: de controle van de jaarrekening van de VvE. Het komt nogal eens voor dat kascommissieleden constateren dat de eigen kennis en vaardigheden tekort schieten om de controle zonder assistentie tot een goed einde te brengen. Een aantal keren per jaar ontvangt VvE-Centraal dan ook van leden van kascommissies de vraag:

“Mag de kascommissie externe hulp inroepen? “

We legden deze vraag voor aan drs. Maarten den Ouden, bedrijfseconoom en controlespecialist én auteur van De Kascommissiegids voor de VvE en het boek Financiën van de VvE, gids voor VvE- bestuurders en appartementseigenaren.

Natuurlijk mag een kascommissie hulp inroepen

Het antwoord op de vraag is: jazeker, dat mag. Sterker nog, tot de laatste grote wijzigingen in het verenigingsrecht bepaalde artikel 48 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek expliciet: `Vereist het onderzoek van de rekening en verantwoording bijzondere boekhoudkundige kennis, dan kan de commissie van onderzoek zich (….) door een deskundige doen bijstaan.`

Deze bepaling is inmiddels verdwenen, wellicht omdat het vanzelfsprekend werd geacht dat externe hulp door een deskundige toegestaan is als de kascommissie daaraan behoefte heeft. De hoofdzaak is immers dat de kascommissie tot een gedegen oordeel over de jaarrekening komt!

Maar dat kost vaak geld….

Bijstand van een deskundige zal vaak niet kosteloos zijn. En de kascommissie mag niet zomaar op kosten van de VvE een betaalde deskundige inschakelen.

Als de commissie voorziet dat inschakeling van een betaalde deskundige wellicht of met zekerheid nodig is, is het dus zaak hiervoor door de ledenvergadering een budget te laten vaststellen. Een verstandige ledenvergadering zal veel belang hechten aan een goede controle en daarvoor normaliter ook best wat geld over hebben.

Het enige echte alternatief is immers het laten uitvoeren van de hele controle door een accountant en dat is nog véél duurder….

Goede voorbereiding is het halve werk

Hoe groter de kennis van de leden van de kascommissie is, hoe kleiner de kans dat zij behoefte krijgen aan bijstand. Kennisname van de inhoud van De Kascommissiegids voor de VvE alsmede van de gids Financiën van de VvE is eigenlijk gewoon een ‘must’.

Bovendien kunnen bezitters van deze gidsen gratis gebruik maken van de vraagbaakfunctie op www.kascommissiegids.nl ! Dat is ook een vorm van ondersteuning en deze vorm is kosteloos dus daarvoor is geen aparte toestemming van de ledenvergadering nodig.

Andere vormen van ondersteuning

Er zijn diverse andere vormen van ondersteuning. Naar mijn beste weten zijn er geen andere aanbieders van dergelijke controle-ondersteunende diensten in Nederland. De volgende diensten bied ik zelf aan via www.kascommissiegids.nl:

 1. APK van de VvE-jaarrekening.
  Voor € 157 ontvangt u een schriftelijk rapport, waarin onder meer is opgenomen een beoordeling of de jaarrekening van uw VvE voldoet aan de wettelijke eisen en eisen in het modelreglement. Vaak zullen daarin ook aandachtspunten voor de controle worden meegegeven. Bekijk de APK van de VvE Jaarrekening
 2. Individuele workshop voor de kascommissie van uw VvE. Dit is begeleiding-op-maat: aan de hand van de jaarrekening van uw eigen VvE nemen we de controle-aanpak en bijzondere aandachtspunten met u door. U bent dan zeker van een gedegen controle en kunt de volgende jaren de controle zelfstandig doen. Als het ware een workshop voor de kascommissieleden van uw VvE, waarbij uiteraard desgewenst ook andere leden van uw VvE welkom zijn; denk aan de penningmeester, overige bestuursleden, toekomstige kascommissieleden.
 3. 3. Individuele begeleiding van de kascommissie van uw VvE. Een meer intensieve begeleiding voor‘ingewikkelde situaties’. Hiervoor geldt een uurtarief. De formele eindverantwoordelijkheid blijft bij de kascommissie, zodat inschakeling van een accountantskantoor –een kostbare zaak- niet nodig is.

Een voordeel is bovendien dat de kascommissie bij de controle betrokken blijft en dus in volgende jaren minder of geen begeleiding nodig heeft.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Nieuws

  VvE’s onbewust financier van “VvE Beheerder vertrekt naar Spanje”

  FinancieelKascommissie

  Wie mag een controleverklaring afgeven?

  NieuwsFraude

  Piraterij op bankrekening Rijswijkse VvE kon waarschijnlijk jaren lang doorgaan

  VvE Rechtspraak - GeldzakenVvE Rechtspraak - Splitsingsreglement

  Wijziging van de splitsingsakte kan niet via de rechter

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.