FinancieelLiveNieuwsRenovatieVerbouwen

Vergroot je appartement met subsidie in Rotterdam

Vergroot je appartement met subsidie in Rotterdam

Op zoek naar een groter appartement in Rotterdam Zuid, verbouwingsplannen of staat het appartement van je boven of benedenburen te koop?  Met de nieuwe subsidieregeling is het samenvoegen of vergroten van je appartement in de stad Rotterdam zo gek nog niet.

Je kunt nu in bepaalde wijken in Rotterdam subsidie krijgen om dit te bereiken. Het doel van de Gemeente Rotterdam is om een breder woningaanbod op Zuid te behalen. Deze subsidieregeling geldt ook voor eigenaren van appartementen in de wijken Bloemhof, Carnisse Feijenoord, Hillesluis, Landbouwbuurt, Afrikaanderwijk, Oud-Charlois en Tarwewijk.

Er zijn twee verschillende regelingen:

 • Wil je twee appartementen samenvoegen dan is daar tot € 35.000 voor beschikbaar
 • Wil je een appartement vergroetn dan is daar tot € 20.000 voor beschikbaar.

Beter woningaanbod

Door de subsidie moet er meer verscheidenheid ontstaan in het woningaanbod op Zuid. Dat is nu nog te eenzijdig. Zo bestaat 65 procent van de woningen op Zuid uit woningen die kleiner zijn dan 75 m2. Benedenwoningen zijn vaak nog geen 50 m2 groot. Samengevoegde of grotere woningen zorgen ervoor dat nieuwe groepen bewoners naar Rotterdam Zuid trekken. Bovendien wordt het voor bewoners op Zuid, die nu nog te vaak de wijk verlaten, aantrekkelijker om te blijven. Ze kunnen dan op Zuid wooncarrière maken.

Het doel is dat in 2030 6.000 woningen op Rotterdam Zuid zijn samengevoegd, vergroot, of ingrijpend zijn verbeterd.

Samenvoegen of vergroten

Er zijn verschillende manieren om een woning te vergroten of samen te voegen: zo kunnen een beneden- en bovenwoning worden samengevoegd of vindt er een samenvoeging plaats van twee appartementen binnen één complex. Ook kan een eigenaar ervoor kiezen om zijn appartement te verbouwen of de opslagruimten, kelders of zolderbergingen te veranderen in bijvoorbeeld een woonkamer, slaapkamer of keuken. Bedenk wel dat er voor beide gevallen ook toestemming nodig is van de Vergadering van Eigenaars van de VvE.

Tegemoetkoming voor kosten

De subsidies moeten worden gezien als een tegemoetkoming. Bij het vergroten van een huis zullen de kosten namelijk hoger zijn de verwachte opbrengst bij verkoop. Daarnaast leveren twee kleine woningen meer op dan een grotere woning.

Aanvragen voor subsidie kunnen tot 30 september 2022 worden ingediend. Een samengevoegde woning moet minimaal 85 m2 groot zijn wil ze in aanmerking komen voor subsidie. Een vergroting moet minimaal 20 m2 aan kamers opleveren. Daarnaast mag een samengevoegde of vergrootte woning de eerste 15 jaar niet worden verbouwd tot twee of meer woningen.

Verbeteren woonklimaat

Via het NPRZ (Nationaal Programma Rotterdam Zuid) is vastgesteld dat de kwaliteit van 8.600 woningen tussen 2019 en 2022 wordt aangepakt om het woonklimaat op Zuid te verbeteren. In een periode van 20 jaar (tussen 2012 en 2031) moeten 35.000 woningen (éénderde van de woningvoorraad) zijn aangepakt.

Meer informatie over deze subsidie vind je hier. .

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  EnergieLeningen & SubsidiesNieuws

  120 miljoen euro voor ‘proeftuinen’ aardgasvrije wijken. Zit uw wijk er bij?

  Leningen & SubsidiesNieuwsRenovatieVerduurzaming

  De voordelen van een waterbuffer op het dak

  Leningen & SubsidiesNieuws

  Subsidie voor groene daken voor VvE's in 's Hertogenbosch

  Leningen & Subsidies

  Subsidieregeling Stimulering Langer Thuis Wonen gemeente Schiedam

  Het laatste nieuws wekelijks in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.