Kennis van VvE Zaken

InstallatiesLiveUtiliteiten & Energy

Elektrische deelmobiliteit in VvE’s

Elektrische Deelmobiliteit binnen een VvE

In zeven steden worden de komende drie jaar innovatieve woningbouwprojecten opgeleverd met daarbij een grote rol voor elektrische deelmobiliteit. Het gaat hier om het initiatief City Deal . Een initiatief van staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) met de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amstelveen, Amersfoort en Apeldoorn. De afspraak moet zorgen voor minder uitstoot, goedkopere woningen, een slimmer energiesysteem én meer ruimte voor groen of kinderspeelplaatsen. Dit initiatief sluit goed aan bij het europese besluit om vanaf 2020 elektrische laadpalen te verplichten.

Deelmobiliteit in Heerhugowaard

Niet alleen deze steden zijn druk bezig met deelmobiliteit die goed te koppelen valt aan een VvE. Zo werden we getipt op de plannen om aan de Stationsweg in Heerhugowaard. Zestig nieuwe appartementen op te leveren met twee, gratis te gebruiken, elektrische deelauto’s. De op te richten VvE schaft de auto’s aan en dat bewoners kunnen dan met een app een auto reserveren.

Voordelen van deelmobiliteit

Het directe voordeel van het hebben van een elektrische deelauto is te vinden in minder parkeerruimte op het terrein van de VvE. De auto wordt gedeeld met meerdere eigenaars en is waarschijnlijk ook vaker in gebruik. Minder direct zichtbaar is dat de combinatie van mobiliteit, elektrisch rijden en wonen ook kansen oplevert voor de opslag van (lokale zonne-energie) elektriciteit in de accu van de auto en andere opslagsystemen en het (terug)leveren van deze aan de VvE.

Mobility as a service

Elektrische deelauto’s maken een onderdeel uit van de transitie naar Mobility as a Service. Het is een abonnement waarbij je als gebruiker alleen betaald voor het gebruik van de deelauto en niet voor het bezit. Een trend die veel meer mogelijkheden zal bieden voor VvE’s. Heeft u binnen uw VvE al ervaring met elektrische deelauto’s of andere “as-a-Service” abonnementen deel deze dan met ons en onze lezers.

Author: Redactie VvE Centraal

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Het laatste nieuws wekelijks in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Interessant om te lezen
  Verplichte laadpaal ook voor VvE’s vanaf 2020