Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Utiliteiten & EnergyDuurzaamheid & Milieu

Van het gas af?

Van het gas af

In een snel veranderende wereld worden we ons steeds meer bewust van de invloed die de dagelijkse uitstoot van broeikasgassen op onze atmosfeer uitoefent en zijn we op zoek naar manieren om dit te verminderen.

De vraag of getallen nou wel of niet goed worden geïnterpreteerd en of ze nu wel of niet waar zijn, voorop staat dat het nu niet goed gaat en er hard aan gewerkt moet worden.

100.000 woningen per jaar van het gas.

In de zoektocht om te komen tot wereldwijd gestelde doelen vallen de knappe koppen over elkaar heen wat wel en wat niet goed zou zijn.

Het kabinet Rutte-III bijvoorbeeld wil per jaar c.a. 50.000 gasvrije nieuwbouwhuizen bouwen. Daarnaast moeten er tussen de 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar van het gas af (bron NOS nieuws). Een ding staat als een paal boven water: We hebben (als bedrijfsleven) hiervoor tijd nodig! Of de ambities van het kabinet in werkelijkheid ook gehaald gaan worden is gezien de enorme aantallen en daarmee samenhangende kosten volgens mij geen reëel verwachtingspatroon.

Of toch gas terug?

Om nu mogelijk te maken dat we voldoende tijd krijgen om “Nederland” te transformeren zijn “oude” technieken (nog voor een bepaalde tijd) nodig. Het instant houden van b.v. cv-installaties op gas (ik zeg bewust geen aardgas) en het daarbij toepassen van zeer hoog rendement cv-toestellen is daarbij een prima oplossing.

Het blindelings volgen van de schreeuw “van het gas af” naar bijvoorbeeld “All-electric” is niet reëel voor bijvoorbeeld de wat oudere gestapelde bouw. Onze elektra infrastructuur is hier ook niet klaar voor.

Beter is het om voor dit deel van ons woningcontingent even “gas terug te nemen” zodat tijd wordt gevonden om andere technieken (die we nu nog niet kennen) te kunnen ontwikkelen. Technieken die ons in een klap energie neutraal kunnen maken zodat we de stappen die we nu maken kunnen overslaan.

Voorlopig is gas zo gek nog niet.

Dit is een bijdrage van Breman Schoorsteentechniek

Over de auteur

Jan Mondria. Als directeur van Breman Schoorsteentechniek ben ik faciliterend aan een stel geweldig getalenteerde collega's/medewerkers die dit vak (Schoorsteentechniek) willen "vermarkten" met een zorg als was het van hen zelf. Ik (en met mij alle medewerkers) wil graag zaken doen op een integere manier, waarbij een goede relatie en wederzijds respect een cruciaal deel uit maken van die samenwerking.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  4 reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Interessant om te lezen
  Van het gas af in een appartement, en nu in de praktijk
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.