Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Risico's beperken

47% van fatale woningbranden in appartement.

De reden waarom brandpreventie bij iedere VvE op de agenda van de komende jaarvergadering van de Vereniging van Eigenaars moet staan.

Dit zijn de cijfers die sinds 2008 ieder jaar door het Instituut Fysieke Veiligheid worden gepubliceerd. 

Bron: IFV

Prymaxx attenderde ons op dit onderzoek naar branden waaruit blijjkt dat voornamelijk 65plussers en beperkte of niet zelfredzame personen het slachtoffer van een brand.

26% van de branden begint door roken.

De oorzaak van deze branden beginnen vaak klein in de vorm van een sigaret die op een stoel, bank of matras valt en waardoor deze vlam vat. Helaas heeft  de invoering van de zelfdovende sigaret in 2011 is het aantal slachtoffers niet laten afnemen. 

Een derde van omgekomen mannelijke slachtoffers is 65plusser en bij vrouwen   gaat het om meer dan de helft van alle slachtoffers.  Lector Brandpreventie René Hagen: “Ouderen zijn dus helaas oververtegenwoordigd in de brandslachtofferstatistieken.” Daarnaast is bijna de helft van de slachtoffers beperkt of niet zelfredzaam.

60% komt door menselijk handelen.

Zes op de tien fatale woningbranden zijn veroorzaakt door menselijk handelen: “Naast onvoorzichtigheid bij roken (26%) gaat het met name om onvoorzichtigheid bij koken (15%) en onvoorzichtigheid bij open vuur (10%)”, licht Hagen toe.

Wat kunnen we doen?

Uit het onderzoek zijn een aantal lessen te trekken.
1. Voor mensen die beperkt of niet zelfredzaam zijn, zijn rookmelders alleen niet effectief. Deze mensen kunnen namelijk niet snel genoeg vluchten. Een mobiele sprinkler of een op de waterleiding aangesloten sprinkler is dan een goede aanvulling.”
2.Roken is en blijft de belangrijkste brandoorzaak. de zelfdovende sigaret heeft niet voldoende effect. Ander, minder brandbaar schuim wat gebruikt wordt voor meubels en matrassen zou meer effect hebben.
3. Sluit alle binnendeuren te sluiten voor het slapen. Een gesloten deur zorgt ervoor dat de verspreiding van giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – wordt beperkt. Mensen hebben hierdoor meer kans en tijd om veilig te vluchten”

Belangrijkste cijfers in infographic

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  1 Reactie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.