Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

NieuwsLeningen & SubsidiesRenovatieVerduurzaming

De voordelen van een waterbuffer op het dak

Een dak dat veel meer water kan vasthouden dan tot nu toe, voeding biedt voor planten, het riool ontziet en verkoeling brengt aan je stad. Een dak dat fungeert als waterbuffer. Dat zijn de belangrijke kenmerken van een nieuw product van ACO om VvE’s te helpen om de wateroverlast te beperken.

Iedereen schrijft er over en we merken het meer en meer. Door de klimaatverandering regent het vaker en de het regent ook heftiger. In korte tijd moet heel veel water worden opgevangen en afgevoerd. Vooral in verstedelijkte gebieden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht kan het riool die plotselinge en extreme hoeveelheden water niet aan, met als gevolg groeiende overlast, zoals ondergelopen kelders en overstroomde regengoten. Straten die onder lopen en overstort van riolen op oppervlaktewater. Voor gemeenten en waterschappen is  het een prioriteit om het water sneller of beter te verwerken. Zij willen bovendien zoveel mogelijk voorkomen dat schoon regenwater gezuiverd moet worden.

Water vasthouden met een spons

Het bedrijf ACO gebruikt de ervaringen, die het met waterberging in de bodem heeft opgedaan nu ook voor waterbuffering op het dak. De grootste uitdaging voor Verenigingen van Eigenaars is om het water vast te houden op de helling van het dak. Platte daken hebben een afschot, waardoor het water vanzelf van het dak afloopt, zo de regenpijp en het riool in. Om dat te voorkomen en het water vast te houden, is een soort sponssysteem bedacht (ACO SpongeTop).

Het systeem van een waterbuffer

In de basis is bestaat het systeem uit platen van hydrofiel drukvast steenwol die op het dak komen te liggen en zo water vasthouden. Tussen de steenwolvezels bestaat 95% ruimte om water te bergen. Hydrofiel steenwol heeft een capillaire werking ofwel, het zuigt geen water aan, maar houdt het juist vast en tart daardoor de zwaartekracht. De platen worden afgewisseld met drainagematten en vormen waterkamers en bergingspolders. Dit is een perfecte basis voor het vergroenen van het dak van de VvE. De steenwol buffer neemt water op en houdt het vast; sedum, warmte en wind zorgen voor verdamping van het regenwater waardoor slechts een klein via de regenpijp zijn weg zal vinden naar het riool.

Urban Heat verkleinen

De directe voordelen voor een VvE op het gebied van beperking van wateroverlast en isolatie samen zijn natuurlijk belangrijk. Het water dat door de SpongeTop wordt opgenomen, zorgt niet alleen voor water en voeding voor planten op het dak.  Wanneer het erg warm is zorgt datzelfde water wat in de spons is opgeslagen ook voor verkoeling van de ruimte eronder. De verdamping zorgt ook voor een koelere omgeving rondom het dak. Zo blijkt uit een langdurige proef in Voorburg dat daken mét het systeem zorgen voor extra koeling. In tegenstelling tot de traditionele daken. De ruimtes onder het SpongeTop dak waren tot wel vijf graden koeler dan ruimtes onder traditionele daken. Het voordeel stopt hier echter niet. Misschien heeft u wel eens gehoord van Urban Heat, de term voor het fenomeen dat het in steden soms zeven graden warmer kan zijn dan daarbuiten. Niet alleen de ruimtes onder de SpongeTop worden koeler, ook het dak zelf  en de omliggende daken warmen minder op en bij genoeg inzet kan het temperatuurverschil verlaagd worden.

Subsidie

Eerder spraken we al over de gevolgen van de opwarming van de verstedelijkte gebieden. De eerste initiatieven voor het vergroenen van daken om de Urban Heat tegen te gaan zijn in ieder geval te vinden in Amsterdam waar subsidie te krijgen is voor Groene daken en Groene Gevels. Afhankelijk van hoeveel water er per m2 opgeslagen kan worden is er € 30 tot € 50 aan subsidie beschikbaar. In Rotterdam bestaat een subsidie regeling waarbij er dit jaar (2018) € 20 per m2 aan subsidie beschikbaar is. Dit bedrag zal in de twee jaar daarna verlaagd worden naar € 15 per m2.

In Den Haag is € 25 per m2 beschikbaar.

Weet  u of er een regeling voor groene daken beschikbaar is in uw gemeente, deel deze dan in een reactie op dit artikel.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  NieuwsEnergiebesparingLeningen & Subsidies

  Sluiting eLoket voor VvE's door zeer veel subsidieaanvragen

  Risico & VeiligheidRisico's beperken

  Het Calamiteitenplan van de VvE. Onze Checklist.

  NieuwsDuurzaamheid & MilieuLeningen & SubsidiesOverheid

  Zeer Zuinig Pakket voor Verenigingen van Eigenaars

  NieuwsFinancieelLiveRenovatieVerbouwen

  Vergroot je appartement met subsidie in Rotterdam

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.