Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

GeschillenVergadering van Eigenaars

Kan een besluit opnieuw op de agenda?

Kan een besluit opnieuw op de agenda
Het besluitvormingsproces tijdens de Vergadering van Eigenaars is voor iedere VvE duidelijk omschreven in de Splitsingsakte of in het Modelreglement waarnaar verwezen wordt. Zo is te lezen waaraan voldaan moet worden om een onderwerp te agenderen voor een vergadering en wat het quorum moet zijn bij de besluitvorming. Als aan alle voorwaarden is voldaan en de notulen zijn opgemaakt en verzonden, dan staat het VvE besluit vast. Toch??

Situatie VvE besluit

Binnen een VvE is over een onderwerp een rechtsgeldig besluit genomen en voldaan aan alle vereisten die gelden voor het nemen van besluiten en informeren van de leden. Wat kan een lid doen wanneer deze het toch niet eens is met het genomen besluit.

Twee opties.

In basis heeft het lid of hebben de leden twee opties om het besluit ongedaan te maken

Gang naar de rechter.

De eerste mogelijkheid die een lid heeft is de gang naar de rechter. Meer over deze optie leest u in het artikel: Verzoekschrift tot het vernietigen van een besluit. Er is een rechtsgeldig besluit genomen en wanneer de 30 dagen zijn verstreken vanaf het moment dat een eigenaar op de hoogte had kunnen zijn van het besluit, dan kan het ook niet meer voorgelegd worden aan de rechter. Dan is in basis het besluit definitief en heb je een zekerheid.

Het alternatief

Toch is het niet zo dat een besluit een besluit is, en niet meer ongedaan gemaakt kan worden. Dit blijkt uit een rondje langs advocatenkantoren die aangesloten zijn bij VvE Centraal. De vraag die wij hebben voorgelegd is of een besluit binnen de VvE vast staat of heeft de VvE wellicht het recht heeft om haar mening te veranderen. En zo ja hoe kan een lid van de VvE dit dan bereiken. Het antwoord ligt voor de hand, maar is eigenlijk net zo frustrerend. Er is nog steeds een weg om de mening van de VvE te veranderen. Een lid heeft de mogelijkheid om onderwerp op de agenda te zetten. Dit kan eventueel nog tijdens de vergadering gebeuren Dit kan ook een onderwerp zijn waar al in een eerdere vergadering over is gestemd. Zolang er nog geen stappen gezet zijn om het besluit om te zetten in actie is dit zonder eventuele gevolgen. Ook nu kan de weg naar de rechter worden ingeslagen. Dit is met name interessant wanneer er al stappen zijn gezet om het besluit uit te voeren en daarmee onomkeerbare gevolgen heeft. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een dak of schilderwerk. Of dit zinvol is blijft de vraag omdat een eigenaar (vrij) eenvoudig vernietiging van dat besluit kan vragen omdat het in strijd is met redelijkheid en billijkheid.
Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.