Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

EnergiebesparingDuurzame EnergieVerduurzaming

Van het gas af in een appartement, en nu in de praktijk

Van het gas af in een appartement, en nu in de praktijk

De ervaring van een conversie naar een gasloos (all electric) appartement – mijn poging tot nul op de meter

Hallo ik ben Sander! Al jaren ga ik vrij zuinig met energie om en probeer elke keer stapjes te zetten in de goede richting. Grotere stappen vereisen toch wat meer durf en een visie met wat langere termijn. Mijn motivatie is vooral om iets te willen bijdragen aan de toekomst van onze planeet. Want iedereen kan iets doen! Jij hebt er vast ook al even bij stil gestaan?

  • Kies een energiezuinig apparaat of lamp bij vervanging
  • Trek opladers uit het stopcontact of plaats stand-by killers
  • Gebruik zo veel mogelijk de fiets of ga lopen
  • Verwarm en verlicht alleen waar nodig is

Met mijn ‘meten is weten’ en ‘geen woorden maar daden’ mentaliteit kreeg ik steeds meer kennis en ervaring over energie en transitie. Zo voelt het ondertussen een beetje als een ‘lifestyle’ om daar bewust mee om te willen gaan. Ook deel ik deze info graag met anderen om hun vooruit te helpen. De gemeente Utrecht vind mij in ieder geval een ‘energiepionier’.

Mijn appartement in Utrecht

Mijn appartement is uit het begin van de jaren 90 en al voorzien van (voldoende) isolatie en dubbel glas. Het beslaat ongeveer 80 m en is er één uit een VvE met 94 leden. Vlak naast ons gebouw staat een vergelijkbaar gebouw met nog eens 46 eenheden. En, in de buurt nog veel meer VvE’s met zeer vergelijkbare appartementen (huur en koop). Onze gebouwen zijn ook nog eens volledig voorzien van VR-ketels (die sinds september 2015 door een EU-richtlijn in de ban zijn gedaan). Deze ketels zijn verbonden met een collectieve rookgas aan- en afvoer die na ruim 25 jaar toe is aan vervanging of een ingrijpende opknap beurt… Wat te doen nu de energietransitie op gang begint te komen, maar het beleid van de overheid nog geen duidelijke richting aangeeft? En pak je het individueel aan of ga je voor projectmatig? Ga je sparen in je MJOP of sluit je een duurzaamheidslening af en begin je direct?

Stap naar volledig elektrisch

Mijn meest recente stap naar “gasloos” en “volledig elektrisch” lijkt een sprong in het diepe, maar valt best mee. Mijn gasverbruik was al jaren erg laag, mijn VR-ketel was echt aan vervanging toe en ik heb het niet snel koud… Binnen mijn netwerk van de energieambassadeurs van Energie-U was ik al plannen aan het maken om koken en verwarmen in mijn appartement aan te gaan pakken. Maar toen RADAR met uitzendingen over de energietransitie liet zien wat mensen al gedaan hadden om het integraal aan te pakken was bij mij de knop direct ‘om’ en was het contact met ThuisBaas snel gelegd.

In 1 week met € 10.000 was ik klaar

Toen begon de sneltrein te lopen om in 2 maanden bij het eindstation aan te komen. Je moet zelf de verzwaring van je elektra en het weghalen van je gas met de netbeheerder afstemmen, maar voor de rest neemt ThuisBaas je alles uit handen. Het advies over de ombouw, de bestellingen van de apparatuur en de vakkundige installateurs om het te komen plaatsen. Het heeft mij in die periode 1 week gekost en voor rond de €10.000 is een appartement “gasloos” opgeleverd. Geniet nu elke dag van mijn instant heater voor de douche en het kookt heerlijk op de snelle inductiekookplaat. De verwarming met infrarood heeft nog niet aangestaan, maar daar is iedereen wel benieuwd naar (ik ook).

Inzicht bespaart

Naast deze investering heb ik dit jaar ook zonnepanelen aangeschaft op een Buurtstroom project van Energie-U en compenseer ik nog meer stroom via Windvangers van Greenchoice. Want verbruik en compensatie zouden zoveel mogelijk hand in hand moeten gaan vind ik. Het liefst op mijn eigen dak van de VvE maar dat is tot nu toe nog niet gelukt. Met een display aan mijn slimme meter houdt ik nauwlettend in de gaten hoe mijn verbruik zich ontwikkeld. En voorlopig wordt ik daar elke dag vrolijker van omdat de verwachte verdubbeling ruim uit lijkt te blijven. Iedereen kan met meer inzicht in zijn verbruik vaak veel besparen en dat is juist de meest duurzame energie!

Verwacht niet dat duurzaamheid veel geld oplevert (en de kosten gaan voor de baten uit).

Gerelateerde artikelen
Duurzaamheid & MilieuEnergieGevel

Infraroodverwarming is geweldig voor appartementen.

Duurzame EnergieBijeenkomstenNieuwsVerduurzaming

Aardgasvrij open huis in Utrecht 17 november a.s.

NieuwsLeningen & Subsidies

Subsidie voor aardgasloze appartementen in Amsterdam

Leningen & SubsidiesNieuws

Als VvE in Winterswijk kunt u ook aanspraak maken op subsidie voor onderzoek energiebesparende maatregelen

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.