Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Duurzame EnergieNieuwsRenovatieVerbouwen

Verplichte laadpaal ook voor VvE’s vanaf 2020

Een verplichte laadpaal is de consequentie van een besluit dat door het Europees Parlement is genomen om elektrisch rijden nog meer te stimuleren. Recent is het pakket ‘Schone energie voor alle Europeanen‘ door het Europese Parlement goedgekeurd. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het stimuleren van emissieloos rijden.

Verplicht vanaf 2020

De consequentie van het besluit is dat vanaf 2020 verplicht is om een laadpaal te installeren per tien parkeerplaatsen. Aanvullend op dit besluit is bepaald dat een voor een extra tien procent van de overige parkeervakken voorbereidingen moeten worden getroffen op gemakkelijk de bekabeling, die nodig is voor de uitbreiding naar meer laadvoorzieningen mogelijk maakt, aan te leggen.

Gemengde functie van de VvE

De maatregelen die getroffen moeten worden gelden voor bedrijven, kantoren en winkels. Echter, deze zijn hiermee ook relevant voor VvE’s waar zowel een woon- als een commerciële functies gecombineerd zijn in een gebouw. Hierdoor is er een belangrijke rol weggelegd voor gecombineerde VvE’s voor het voldoen aan dit besluit. Immers, woongebouwen spelen een centrale rol bij het opladen. Uit onderzoek is gebleken dat in 90% van de tijd het opladen ‘s nachts thuis plaatsvindt of overdag op de werkplek.

Onduidelijk is nog wat de impact is van de verdeling tussen het aandeel woonfunctie en commerciële functie van dit besluit.

Bestaande VvE complexen?

Kanttekening bij dit besluit is dat deze voor nu alleen van belang is voor nieuwe en gerenoveerde gebouwen en nog niet van toepassing is op bestaande bouw.

Naar verwachting zal dit in 2025 zijn beslag krijgen en gelden voor VvE’s met meer dan 20 parkeerplaatsen. Dit zorgt ervoor dat dit onderwerp nu al op de agenda gezet dient te worden voor goedkeuring. Het kan er zelf toe bijdrage om besluiten over het plaatsen van laadpalen te versnellen.

Conclusie

Bevat uw VvE zowel een woon- als een commerciële functie en gaat u in 2020 (een deel) renoveren, dan is het zaak om ook over de aanleg van oplaadpalen  na te denken. Zet het daarom nu al op de agenda zodat u dit besluit goed kunt nemen.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  NieuwsFraude

  Eigenaar in kleine VvE niet in het “rijkenregister”

  EnergieEnergiebesparingNieuws

  Halogeenlamp de deur uit

  ModelreglementVvE Centraal

  Hoe om te gaan met een oplaadpunt binnen de VvE?

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  1 Reactie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Interessant om te lezen
  Elektrische deelmobiliteit in VvE’s
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.