Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Duurzame EnergieNieuws

Honderd VvE’s maken al gebruik van de VvE Zonnecoach

De VvE Zonnecoach

In de afgelopen twee maanden hebben maar liefst honderd VvE’s zich aangemeld voor ondersteuning door de VvE Zonnecoach. “Deze enorme toeloop hadden we zelfs in ons meest positieve scenario niet voorspeld”, zo vertelt projectleider Simon Schoonen van de VvE Zonnecoach.

MEEST EENVOUDIG

“We zien dat duurzaamheid sterk leeft. Dat hadden we ook al van onze partner VvE Belang gehoord. Op alle bijeenkomsten die zij houden, wordt telkens weer de vraag gesteld: hoe maken we ons appartementencomplex duurzaam? Omdat het onderwerp zo ingewikkeld is, hebben we ervoor gekozen om ons te richten op zonnepanelen. Dat is technisch het meest eenvoudig, zichtbaar en het levert direct resultaat op.”

Vanwege de verwachtte drukte startte De VvE Zonnecoach met vier coaches, twee in het noorden en twee voor het zuiden van Nederland. Zij hebben nu hun handen vol aan alle aanvragen. Toch gaat de deur voorlopig niet op slot. Schoonen: “Meer inschrijvingen betekent dat we slimmer en sneller moeten gaan werken.”

LEERPUNTEN

Over leren gesproken, wat valt Schoonen tot nu toe op? “Allereerst het enthousiasme van VvE’s. Maar ook de complexiteit van het onderwerp. Er komt zoveel kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. Neem alleen al de techniek: wat past er op het dak, is het dak geschikt, welke zonnepanelen moet je hebben? Maar ook sociaal: hoe krijg je alle eigenaren mee en hoeveel stemmen heb je nodig in een ledenvergadering? En financieel: hoe komt de VvE aan het nodige geld? Hebben ze reserves of gaan ze lenen?”

“Wat me ook opvalt zijn de verschillen tussen de VvE’s: de grootte, de opbouw, het eigen vermogen, de aansluitingen… Ook de wensen lopen sterk uiteen. Veel VvE’s willen graag stroom opwekken voor de algemene voorzieningen. Andere VvE’s kiezen voor individuele aansluitingen, waarbij elk appartement een eigen setje panelen en een omvormer krijgt. Geen VvE is standaard.”

SUCCESSEN

“We boeken nu onze eerste successen. In Bavel en in Assen worden deze maand de eerste zonnedaken opgeleverd. En bij enkele VvE’s zijn al kosten bespaard voordat er panelen op het dak gingen: bijvoorbeeld met advies over de verlichting. TL-balken vervangen door LED scheelt al snel honderden euro’s per jaar. Ook vermeldenswaard is onze deelname aan een groot postcoderoosproject in Appingedam. Daar wil een lokale energiecoöperatie 400 zonnepanelen op het dak van een groot appartementencomplex plaatsen. Het zou geweldig zijn als dit project slaagt, want gemiddeld kunnen er zo’n zeventig panelen op het dak van een VvE.”

Dit is een bijdrage van:

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Verduurzaming

  Dakveiligheid vs hoeveel zonnepanelen plaatsen we?

  VerduurzamingEnergieNieuws

  VvE Zonnecoach helpt VvE’s met zonnepanelen

  BeheerDuurzame EnergieOnderhoud

  Witte dakbedekking en zonnepanelen, goede combinatie!

  NieuwsBijeenkomsten

  Uitnodiging bezoek ICDUBO voor VvE's Schiedam

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.