Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Verduurzaming

Verduurzaming van woningen mag niet ten koste gaan van ons woongenot

Iedereen krijgt vroeg of laat met verduurzaming van woningen te maken, vrijwillig of onvrijwillig, we kunnen er niet langer omheen. Het probleem is dat woningeigenaren van bestaande woningen geconfronteerd worden met het feit dat woningen vanaf 2050 geen gasaansluiting meer mogen hebben. Dit zijn (in mijn optiek veel te ambitieuze, zowel op financieel als op uitvoering technisch vlak) doelstellingen van de overheid waarmee woningeigenaren opgezadeld worden.

Waar moet u immers beginnen met verduurzamen, wie (bedrijven, adviseurs, e.d.) moet u geloven en hoe gaat u dat betalen?

In de periode dat ik bij Vereniging Eigenhuis heb gewerkt, heb ik met duizenden woningeigenaren gesproken  waardoor ik bekend ben met de hete hangijzers omtrent het bouwen en verduurzamen van woningen. Wat ik een belangrijk aandachtspunt vind, is geluid of stankoverlast veroorzaakt door duurzame installaties. Neem bijvoorbeeld de luchtwarmtepomp (als alternatief voor een gasgestookt verwarmingstoestel) waarbij de buitenunit het meeste geluid produceert. Deze buitenunit staat veelal op het dak, is aan de gevel bevestigd of staat in de tuin.

Op basis van gesprekken die ik heb gevoerd, constateer ik dat er veel mensen zijn die geluidsoverlast ondervinden van warmtepompen, waardoor hun woongenot wordt aangetast. Waardoor irritatie, vermoeidheid (door slecht slapen) of stress kan ontstaan.  Deze aantasting heeft niet alleen betrekking op de bewoners zelf, maar heeft ook betrekking op buren die geluidsoverlast ondervinden van een warmtepomp van iemand anders. Ik wil voorop stellen dat ik een warmtepomp een goed alternatief vindt voor een gasgestookt verwarmingstoestel, maar dat de geluidsproductie (van de warmtepomp en/of de buitenunit) een belangrijk aandachtspunt is, welke te beperken is met een goed advies en een goede uitvoering.

Dat we moeten verduurzamen omwille van de houdbaarheid van deze planeet, opdat volgende generaties ook van deze planeet kunnen genieten vind ik een goed uitgangspunt, maar het kan niet de bedoeling zijn dat verduurzaming leidt tot geluidsoverlast (of bijvoorbeeld stankoverlast die kan ontstaan door de rookafvoer van een hout-, pellet kachel). De praktijk wijst helaas iets anders uit en ik zie hier een taak weggelegd voor de (lokale) overheid, alvorens de verduurzaming op grote schaal wordt ‘uitgerold.’  Verduurzaming is goed, maar mag niet tot aantasting van ons woongenot / gezondheid leiden.

Omdat er veel onwetendheid speelt bij het verduurzamen van woningen, heb ik het boek ‘het realiseren van een duurzame woning’ geschreven voor bestaande en voor nieuw te bouwen woningen. Ik heb alle belangrijke aandachtspunten en informatie in het boek vermeld. U kunt het boek als een grote (educatieve) checklist / stappenplan beschouwen waarmee u extra handvaten verkrijgt bij het realiseren van uw eigen duurzame woning.

Klik op onderstaande link voor meer informatie (waaronder een preview) over dit boek.
https://vvecentraal.nl/shop/boeken-1/het-realiseren-van-een-duurzame-woning/

Met vriendelijke groet,

Hendrik Timmer

(BIM modelleur & auteur)

Gerelateerde artikelen
NieuwsEnergiebesparing

Bespaar energie met de VvE

BijeenkomstenNieuws

Energieneutraal IJpelaar

NieuwsEnergieLeningen & Subsidies

120 miljoen euro voor ‘proeftuinen’ aardgasvrije wijken. Zit uw wijk er bij?

VerduurzamingLeningen & SubsidiesNieuws

Chatspreekuur VvE Verduurzamen door RVO

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.