Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Verduurzaming

Dakveiligheid vs hoeveel zonnepanelen plaatsen we?

Bij de vraag hoeveel zonnepanelen er op een dak geplaatst moeten worden wordt vaak in de eerste plaats gekeken naar de energiebehoefte en uiteraard hoe groot het dak is. Daarnaast is de ligging van het dak ten opzichte van de zon (en schaduw) een item wat aandacht krijgt. Als je bepaald hebt of je voor een oost-west opstelling kiest of de panelen op het zuiden richt kan je vrij eenvoudig berekenen hoeveel PV panelen je op een dak kwijt kan. Voor een dakdekker spelen er echter nog meer factoren.

Natuurlijk kijken we eerst naar de staat van de dakbedekking en of er niet eerst bij-geïsoleerd moet worden, maar daar doelen we in dit artikel niet op.

Dakveiligheid en zonnepanelen

We komen nog regelmatig daken tegen waarop het maximale aantal zonnepanelen geplaatst is zonder daarbij rekening te houden met de veiligheid van de monteurs, onderhoudsdakdekkers en installateurs die nadien op het dak moeten werken.

Een veiligheidssysteem kost ruimte op het dak en die ruimte gaat ten koste van het aantal zonnepanelen wat je kan plaatsen. Dat kan alleen echt levens kosten! We krijgen helaas nog steeds regelmatig berichten van dakdekkers die van het dak zijn gevallen.

De innovatieve dakenbranche

Gelukkig is de dakenbranche een branche die altijd in ontwikkeling is qua materialen, methoden en toepassingen. En qua veiligheid! Zo is er onlangs door Eyecatcher BV te Nieuwkoop een nieuw innovatief product gepresenteerd wat oplossing biedt voor dit probleem. Een ankerpunt waarop een frame voor zonnepanelen op bevestigd kan worden en tegelijkertijd een veiligheidskabelsysteem gemonteerd kan worden.

De kracht van dit systeem zit letterlijk in het ankerpunt. Doordat het mechanisch  bevestigd wordt kunnen de zonnepanelen stormvast gemonteerd worden. Waterdichting is uiteraard geen probleem en het is geschikt voor zowel platte als hellende daken.

Vallijnen of dakrandbeveiliging

Overigens is de keuze voor valbeveiliging in de vorm van harnasgordels en vallijnen pas een optie als collectieve dakrandbeveiliging niet mogelijk is. Collectieve dakrandbeveiliging is volgens de ARBOwet de eerste keus. Bij kortstondige werkzaamheden is alleen een kabelsysteem wel toegestaan. Verder mogen de zonnepanelen, vanwege de veiligheid, niet binnen twee meter van de dakrand geplaatst worden. Het niet naleven van de veiligheidsverplichtingen en normen kan bij overtredingen en arbeidsongevallen ernstige consequenties hebben. Vanwege ketenaansprakelijkheid bent ook u als opdrachtgever verantwoordelijk.

Bron: NDA kenniscentrum artikel hoeveel zonnepanelen plaatsen

Over de auteur

Specialties: Marketingcommunicatie, Reclame
  Gerelateerde artikelen
  Duurzame EnergieNieuws

  Honderd VvE's maken al gebruik van de VvE Zonnecoach

  VerduurzamingEnergieNieuws

  VvE Zonnecoach helpt VvE’s met zonnepanelen

  OnderhoudOverheidVerzekeringen

  Jaarlijkse keuring valbeveiliging. Dit moet u weten

  Beheer

  Aangelijnd en je valt. Niks aan de hand?

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  VvE Centraal stopt!Op 15 maart
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.