Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

VerduurzamingNieuwsOnderhoud

CV vanaf 2021 ook tabee in de VvE?

CV vanaf 2021 ook tabee in de VvE?

Het voorstel ligt er. Het plaatsen van een traditionele cv-ketel moet per 2021 verboden worden. Vanaf dat moment mogen appartementseigenaren hun installatie alleen nog vervangen door een hybride warmtepomp, een zonneboiler of een ander duurzaam alternatief. Allemaal om ervoor te zorgen dat we in Nederland sneller van het gas af stappen.

(Te) Hoge rendementseisen voor cv-ketel

De basis voor dit initiatief is het klimaatverdrag van Parijs en de problemen met de aardgaswinning in Groningen. Nederland moet het aardgasverbruik terugdringen. Dat kan volgens de opstellers van het plan alleen door de rendementseisen voor verwarmingsketels flink aan te scherpen. Hier kunnen de gewone gasgestookte mono-cv-ketel niet aan voldoen. Appartementseigenaren met een VR of HR ketel zullen gedwongen worden om deze ketel  en wellicht ook het afvoerkanaal te vervangen, maar is de voorgestelde combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler te realiseren?

Risico’s voor de VvE

De maatregel zou een boost kunnen gaan vormen voor de installatie van hybride warmtepompen, Het gaat dan om een oplossing waarbij het grootste deel van de warmte door een duurzame oplossing wordt verzorgd en waarbij de gasgestookte ketel enkel nog bijspringt bij een piek. Een gevolg van een hybride systeem is dat deze veel meer ruimte nodig heeft voor de verwarmingsinstallatie in combinatie met een buitenunit tegen de gevel of op het dak. Het gevolg hiervan is dat hiervoor toestemming moet worden verkregen van de VvE en kan zorgen voor eventuele “geluidhinder” voor de bewoners.

Hoge kosten

Om te voorkomen dat appartementeigenaren door de hogere rendementseis flink duurder uit zijn, zou de kostprijs van de installatie naar beneden moeten. Nu is de hybride warmtepompcombinatie, zelfs met ISDE-subsidie, nog aanzienlijk duurder dan een ketelvervanging. Ook wordt er van de overheid gevraagd (gebouwgebonden) financieringsmodellen en subsidies ter beschikking te stellen.

 

Over de auteur

Het algemene redactie account van VvE Centraal. De redactie van VvE Centraal streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan de kennisverbetering rondom het thema Vereniging van Eigenaars.. VvE Centraal heeft contacten binnen bestuurders, professionele beheerders en dienstverleners voor een VvE in Nederland.. Toch opereert VvE Centraal geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. VvE Centraal is een onafhankelijk en openbaar podium voor alle partijen die geïnteresseerd zijn in de Vereniging van Eigenaars..
  Gerelateerde artikelen
  Nieuws

  CV-ketel onderhoud door 30% van de jongeren niet goed geregeld.

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  VvE Centraal stopt!Op 15 maart
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.