Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

FinancieelKascommissie

Werkt een accountant niet beter dan een kascommissie bij de VvE?

Werkt een accountant niet beter dan een kascommissie bij de VvE

Iedere maand besteden we extra aandacht aan een specifiek onderwerp wat grote invloed heeft op het functioneren van de Vereniging van Eigenaars. In de  maand fabruari staat de Vergadering van Eigenaars samen met de kascontrole centraal. Maar, is een accountent niet meer geschikt dan een kacommissie voor het uitvoeren van de kascontrole?

Wij ontvingen de volgende vraag van een van onze leden:

Is het niet raadzamer om de kascontrole te laten uitvoeren door een (slimme) accountant? Dat kan in bepaalde gevallen misschien leiden tot betere controle van het dagelijks VvE-bestuur en/of beheerder.

Deze vraag hebben we voorgelegd aan Maarten den Ouden, bedrijfseconoom en controlespecialist, auteur van o.a. De Kascommissiegids voor de VvE, beantwoordt hieronder de vraag:

Johan Cruijff zei het al: Elk voordeel heeft z’n nadeel.

In 99% van de gevallen controleert een kascommissie de jaarrekening van de VvE. De wet geeft (in artikel 48 boek 2 Burgerlijk Wetboek) expliciet de mogelijkheid om de controle op te dragen aan een accountant. Ik ken ook enkele gevallen waarin een accountant de jaarrekening van een VvE controleert.

De kwaliteit van de controle door een kascommissie laat helaas in (te) veel gevallen te wensen over. Echter: de AFM (Autoriteit Financiële Markten), de toezichthouder op accountants, heeft ook herhaaldelijk gerapporteerd dat de kwaliteit van het werk van accountants te wensen over laat

Voor- en nadelen van een accountant

In het boek Financiën van de VvE heb ik een hoofdstuk gewijd aan de vraag of het raadzaam is om een accountant voor de controle van de VvE-jaarrekening in te schakelen.

Een nadeel is in ieder geval dat controle van de VvE-jaarrekening door een accountant een kostbare zaak is. Zelfs voor een kleinere VvE moet u snel rekenen op minimaal € 2.500 per jaar.

Een voordeel van controle door een kascommissie, door leden van de VvE dus, is dat deze leden veel beter dan een accountant op de hoogte zijn van het reilen en zeilen binnen de VvE. Om nog maar even het voorbeeld van de glazenwasser te nemen: de leden van de kascommissie hebben elke maand naar de ramen kunnen kijken en wéten dat de glazenwasser elke maand geweest is – de accountant heeft alleen maar facturen om naar te kijken.

Een accountant zal daarom vaak niet onomwonden rapporteren dat de jaarrekening correct is, hij zal vaak rapporteren dat hij “geen onregelmatigheden heeft aangetroffen”…. Dat is dus iets anders dan dat er geen onregelmatigheden zijn geweest! Het betekent eigenlijk “ik heb het niet helemaal kunnen controleren”…

Mijn advies Doe het zelf

Mijn advies is daarom om als het even kan áltijd te proberen om een kascommissie uit de leden te formeren. Binnen een grotere VvE zijn er bijna altijd wel leden die qua kennis en ervaring in staat moeten zijn om de controle te doen, zeker met de checklists uit de Kascommissiegids voor de VvE in de hand.

Een alternatief is overigens dat de gekozen kascommissie ondersteuning vraagt van een deskundige. Ik heb de afgelopen jaren bij verschillende VvE’s de kascommissies op verschillende wijzen ondersteund. Dat varieert van een kascommissie die bij twijfels met mij overlegt tot een kascommissie die eerst twee avonden een “workshop Kascommissie” volgt, daarna zelfstandig aan het werk gaat en dan in twee avonden vraagpunten en onduidelijkheden met mij bespreekt. Dat is een heel stuk goedkoper dan een controle door een accountant, veelal is de kwaliteit van de controle beter. En het volgende jaar is geen ondersteuning nodig of kan de ondersteuning veel minder intensief zijn.

Gerelateerde artikelen
Nieuws

VvE’s onbewust financier van “VvE Beheerder vertrekt naar Spanje”

FinancieelKascommissie

Wie mag een controleverklaring afgeven?

NieuwsFraude

Piraterij op bankrekening Rijswijkse VvE kon waarschijnlijk jaren lang doorgaan

VvE Rechtspraak - GeldzakenVvE Rechtspraak - Splitsingsreglement

Wijziging van de splitsingsakte kan niet via de rechter

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VvE Centraal stopt!Op 15 maart
Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.