


Iedere maand besteden we extra aandacht aan een specifiek onderwerp wat grote invloed heeft op het functioneren van de Vereniging van Eigenaars. In de maand fabruari staat de Vergadering van Eigenaars samen met de kascontrole centraal. Maar, is een accountent niet meer geschikt dan een kacommissie voor het uitvoeren van de kascontrole?
Wij ontvingen de volgende vraag van een van onze leden:
Twee jaar geen controle
In onze VVE is de kascontrole niet gedaan over de jaren 2014 en 2015. Het bestuur heeft dit laten gebeuren inclusief de kascontrolecommissies. Er is sprake van ingebrekestelling. De kascontrole is wettelijk verplicht heb ik vernomen.
Vragen:
- Kunnen de VVE-leden nu besluiten om de kascontrole 2014 en 2015 niet te doen?
- Alle leden een verklaring laten tekenen zodat het nieuwe bestuur niet verantwoordelijk en aansprakelijk is voor financiële gevolgen die voortkomen uit de jaren 2014 en 2015?
- Staat de wettelijke verplichting boven deze ondertekende verklaring en dit besluit van de leden?
Deze vraag hebben we voorgelegd aan Maarten den Ouden, bedrijfseconoom en controlespecialist, auteur van o.a. De Kascommissiegids voor de VvE, beantwoordt hieronder de vraag:
Antwoorden
Het antwoord op de eerste vraag is “nee”.
Het antwoord op de derde vraag is “ja”.
Het Burgerlijk Wetboek schrijft heel duidelijk voor dat elk jaar controle door de kascommissie (de wettekst spreekt over “onderzoek” door “een commissie van ten minste twee leden die geen deel van het bestuur mogen uitmaken”) moet plaatsvinden, dit is een bepaling van dwingend recht d.w.z. hiervan kan nooit worden afgeweken.
Voor wie het wil nalezen: boek 2 BW, artikel 48 lid 2.
Zolang de controle niet heeft plaatsgevonden en de kascommissie daarover heeft gerapporteerd aan de algemene vergadering, kan de algemene vergadering de jaarrekening ook niet goedkeuren. Van decharge van het bestuur kan dan dus ook geen sprake zijn.
Een door alle leden getekende verklaring is niet zinvol. Als er een nieuw bestuur is aangetreden, zijn de individuele bestuursleden nooit aansprakelijk voor eventueel wanbeheer door hun voorgangers.
Mijn advies aan het nieuwe bestuur (en de ledenvergadering) is om zo spoedig mogelijk alsnog de jaarrekeningen 2014 en 2015 door een kascommissie te laten controleren. Ook al omdat een goede controle van de jaarrekening 2016 en 2017 niet mogelijk is zónder controle van de twee eerdere jaren. De jaren 2014 en 2015 zijn immers de basis voor de jaren 2016 en 2017 en als niet is vastgesteld dat de basis goed is, kunnen de jaarrekeningen van latere jaren eigenlijk ook niet compleet onderzocht worden.
En omdat in dit geval dus 4 jaarrekeningen moeten worden gecontroleerd, geef ik u in overweging om de kascommissie door een deskundige te laten ondersteunen. Dan heeft u meer zekerheid dat de controle goed gebeurt en heeft u een stevig fundament gelegd voor de controle van latere jaren.
“Voor wie het wil nalezen: boek 2 BW, artikel 48 lid 2.” Waarom verwijzen de modelreglementen, zelfs 2017 art 16 lid 1, niet naar dat artikel maar naar boek 5 BW, artikel 112. Welke van de 2 is nu echt van toepassing?
Tja, ik heb de modelreglementen niet zelf gemaakt….
Maar boek 5 Burgerlijk Wetboek artikel 112 gaat over VvE-statuten en VvE-reglement, niet over ‘kascontrole’. Boek 2 BW artikel 48 gaat (onder andere) wél over de controle van de jaarrekening (= ‘kascontrole’).
Beide artikelen zijn dus van toepassing!
Wettelijke bepalingen die gelden voor alle verenigingen (dus niet alleen voor VvE’s, maar ook bijv. voor sportverenigingen) staan in BW2. Specifieke bepalingen voor VvE’s staan in BW5.
Ik heb de modelreglementen niet zelf gemaakt en ook niet de Burgerlijke Wetboeken….
Ik heb wél geprobeerd (en gelet op de reacties van gebruikers is dat aardig gelukt) om alle wettelijke en andere regelgeving overzichtelijk en begrijpelijk uit te leggen in mijn boek Financiën van de VvE, gids voor VvE-bestuurders en appartementseigenaren! 🙂
Tja, ik heb de modelreglementen niet gemaakt….
Maar zowel BW5 artikel 112 als BW2 artikel 48 zijn van toepassing voor alle VvE’s. 5.112 zegt helemaal niets over de controle van de jaarrekening door de kascommissie, maar alleen over de VvE-statuten en het VvE-reglement.
2.48 gaat (onder andere) over de kascommissie.
Wettelijke bepalingen die gelden voor alle verenigingen (niet alleen voor VvE’s dus, maar bijv. ook voor sportverenigingen) staan in BW2. Bepalingen specifiek voor VvE’s staan in BW5.
Ik heb niet alleen de modelreglementen niet gemaakt, maar ook de Burgerlijke Wetboeken niet….
Ik heb wél geprobeerd (en gezien de reacties van gebruikers is dat aardig gelukt :)) om e.e.a. overzichtelijk en begrijpelijk uit te leggen in het boekje Financiën van de VvE, gids voor VvE-bestuurders en appartementseigenaars!