Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

EnergiebesparingLeningen & SubsidiesNieuws

Nationaal Energiebespaarfonds financiert verduurzaming VvE Lindenhove

De jaren ’70 flat Lindenhove wordt grondig gerenoveerd en verduurzaamd. De besparing van minimaal 75% van het gasverbruik en de financieringsvoorwaarden zorgen ervoor dat de servicekosten niet omhoog gaan.

Na een proces van 3,5 jaar ondergaat de twaalf verdiepingen tellende ‘Lindenhove’ in Apeldoorn de komende 8 à 9 maanden een metamorfose. Het complex verandert van een, volgens de bewoners, ‘energie slurpende Oostblokflat’ naar een duurzaam en modern appartementencomplex. Bij het Nationaal Energiebespaarfonds wordt door de VvE een bedrag van € 2,9 miljoen geleend. Lindenhove is daarmee de 63eVvE die met behulp van het fonds het gebouw verduurzaamd. Daarnaast hebben nog eens 85 VvE’s een aanvraag ingediend. De VvE Energiebespaarlening voorziet duidelijk in een behoefte. Het fonds kan tot uiterlijk 2021 Energiebespaarleningen verstrekken. De verwachting is dat de pot eerder leeg is.

Gedreven bestuur

Dat binnen de VvE alle handen op elkaar kwamen lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is een fantastische prestatie. Een gedreven VvE bestuur was de motor van het succes. Het bestuur kreeg hulp van Platform 31, Coöperatie BENG Nederland, de gemeente Apeldoorn, het Nationaal Energiebespaarfonds en SVn. Het draagvlak binnen de vereniging was groot: 98%, ruim meer dan van de benodigde 75%, van de VvE-leden stemden vóór het voorstel.

Het Nationaal Energiebespaarfonds en de gemeente Apeldoorn maken het mogelijk

Het project kost in totaal € 8,5 miljoen. Bij het Nationaal Energiebespaarfonds wordt een bedrag van € 2,9 miljoen geleend. De Energiebespaarlening is onder meer bestemd voor de warmteterugwin-installaties en isolerende maatregelen aan de schil van het gebouw. De looptijd van de Energiebespaarlening is 15 jaar, dat is ook ongeveer de levensduur van de installaties. De rest van het bedrag wordt gefinancierd uit subsidies (SEEH en ISDE) via RVO, een Stimuleringslening met een looptijd van 25 jaar van de gemeente Apeldoorn en eigen middelen van de VvE. De besparing op de energie- en onderhoudskosten zorgt ervoor dat de investeringen worden terugverdiend.

Renovatie wordt mogelijk door te verduurzamen

Na een gesprek met de gemeente over de financiering van de renovatie kwam Ton Baas, de voorzitter van de VvE, met het idee om te renoveren én te verduurzamen. Het gebouw in één klap energieneutraal maken bleek echter te duur. Met het uiteindelijk gekozen plan besparen de bewoners minimaal 75% van het gas. “Ik ben apetrots”, aldus Ton Baas. “Het pand wordt ‘NoM- ready’ gemaakt. Dit betekent dat alle maatregelen die genomen worden al aan de normen van ‘Nul-op-de-Meter’ voldoen. De CV ketels worden bijvoorbeeld nu nog niet vervangen, omdat deze nog even meekunnen. In de toekomst kan het pand volledig Nul-op-de-Meter worden door toevoeging van een warmtepomp en zonnepanelen.”

Nog € 100 miljoen beschikbaar voor

Het Nationaal Energiebespaarfonds is blij dat het gelukt is de VvE Lindenhove te financieren. Voorzitter Ernst-Jan Boers: “Er is meer goed nieuws. Het totaalbedrag aan verstrekte Energiebespaarleningen is in 2017 opnieuw verdubbeld. Ofschoon we nog tot uiterlijk 2021 Energiebespaarleningen kunnen verstrekken verwachten we dat in de loop van 2019 de pot leeg is. Inmiddels is er voor meer dan € 135 miljoen van de beschikbare € 300 miljoen aan Energiebespaarleningen verstrekt, waarvan ruim € 20 miljoen aan VvE Energiebespaarleningen. Hiermee heeft het Nationaal Energiebespaarfonds de verduurzaming van 62 VvE’s gefinancierd. Daarnaast hebben 85 VvE’s een Energiebespaarlening aangevraagd voor een totaal bedrag van € 60 miljoen en particulieren voor € 5 miljoen. Deze aanvragen zijn in behandeling.”

Hulp bij het financieringsproces

Concreet zit er dus nog € 100 miljoen in het fonds voor nieuwe aanvragen van particulieren en VvE’s, terwijl we in 2017 € 73 miljoen hebben verstrekt, zegt Boers. “Wilt u een Energiebespaarlening aanvragen? Doe dit dan zo snel mogelijk. We hebben accountmanagers in dienst om VvE’s te helpen bij het financieringsproces, want vaak komt er net als in het geval van Lindenhove een hoop bij kijken voordat de handtekeningen worden gezet.”

 

Dit is een bijdrage van het Nationaal Energiebespaarfonds

Gerelateerde artikelen
Nieuws

Nationaal Energiebespaarfonds wordt Nationaal Warmtefonds

Leningen & SubsidiesFinancieelVerduurzaming

Duurzaam onderhoud nu nog betaalbaarder

NieuwsLeningen & Subsidies

Nieuwbouw appartement aardgasvrij maken

ModelreglementNieuws

Het Modelreglement 2017, de interessante aanvullingen

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.