NieuwsVerhuren

Europese steden willen hulp EU om data Airbnb-verhuurders te krijgen

Europese steden willen hulp EU om data Airbnb-verhuurders te krijgen

De EU moet regelen dat gemeenten meer grip krijgen op bedrijven als Airbnb, Wimdu en Booking.com. Die verhuurplatforms moeten verplicht kunnen worden om adressen en namen van verhuurders te verstrekken. Daarvoor pleit een groep van Europese toeristensteden, waaronder Amsterdam.

Ze hopen zo meer grip te krijgen op de groeiende verhuur van woningen aan toeristen. De groep bestaat verder uit Reykjavik, Barcelona, Madrid, Krakau, Wenen en Brussel. Ze waren op uitnodiging van gemeente Amsterdam bijeen om te praten over de effecten van de verhuur van huizen aan toeristen, via sites als Airbnb.

Balanceren

In al die steden proberen gemeentebesturen een balans te vinden tussen aan de ene kant de extra toeristen en inkomsten die de verhuur oplevert en aan de andere kant het gevaar dat de lokale bevolking nog maar moeilijk aan een woning komt en er wijken ontstaan met bijna alleen maar toeristen.

Wethouders en ambtenaren van de steden kregen onder meer te zien hoe handhavers van de gemeente Amsterdam langsgaan bij een appartement waar illegale verhuur wordt vermoed.

Airbnb niet uitgenodigd

Airbnb was niet uitgenodigd voor de conferentie. Het bedrijf zegt in een reactie met meer dan 300 (lokale) overheden samen te werken aan duidelijke regels rondom het delen van je huis. “Terwijl andere bedrijven, zoals Booking.com, HomeAway, Tripadvisor en Expedia, niets doen, willen wij dat het op een verantwoorde en duurzame wijze groeit. Zo hebben we vorig jaar in steden als Londen en Amsterdam automatische limieten ingesteld op hoe vaak per jaar je je huis kan verhuren.”

Airbnb zegt op meer dan 340 plekken toeristen- en hotelbelasting te innen bij verhuurders. Het bedrijf heeft zo al meer dan een half miljard dollar opgehaald voor overheden.

Lees hier wat de individuele steden doen om shortstay te reguleren

 

Bron: NOS.nl

 

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Nieuws

  'sparen voor de toekomst' reden voor particuliere verhuur.

  VvE Rechtspraak - Overig

  Uit de praktijk van M2 Advocaten: VvE recht

  FraudeNieuwsVerhuren

  Amsterdam geeft meer boetes voor illegale verhuur aan toeristen

  NieuwsVerhuren

  AirBnB overnachtingen in Amsterdam verdubbelt! Wat zijn de gevolgen voor de VvE?

  Het laatste nieuws wekelijks in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.