Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

GeschillenBestuurOverlastVvE Zaken

De 8 tips voor het vergroten van je woongenot binnen een VvE.

De 8 tips voor het vergroten van je woongenot binnen een VvE.

Een deel van de vreugde van het bezitten van je eigen huis is het relatieve gebrek aan regels. Niemand kan “nee” zeggen tegen dat schattige huisdier. Geen ziel zal protesteren als je je slaapkamer paars schildert. En wil je een gigantisch beeld van jezelf in de tuin zetten, ook dat is geen enkel problem.

Hoe anders is dat binnen een VvE.

Inderdaad, de gevreesde Vereniging van Eigenaars, waarbij alleen het noemen van de afkorting VvE bij menigeen de neiging tot protesteren of oorlogsvoering oproept. Gelukkig is het niet bij iedere VvE een nachtmerrie en, je kunt er ook zelf wat aan doen.

Dit zijn de 8 punten die iedere appartementseigenaar moet weten om meer te genieten van het in eigendom hebben van, en het wonen in een appartement.

1. Geloof niet alle verhalen.

Als je op een verjaardag begint over de Vereniging van Eigenaars komen er altijd wel slechte verhalen naar boven. Maar geloof niet dat dit bij alle VvE’s de situatie is. Echt, er zijn veel complexen waar het functioneren van de VvE goed verloopt.

Natuurlijk zijn er VvE’s waar het niet goed gaat of waar één persoon het functioneren naar zijn hand wenst te zetten. Van de 130.000 VvE’s in Nederland functioneert de overgrote meerderheid goed. De mensen die hier wonen willen juist harmonieus omgaan met hun buren en goed voor  hun “investering” zorgen.

En wellicht wel belangrijker, binnen een VvE gelden ook regels waar iedere eigenaar en dus ook de bestuurder zich aan moet houden. “Met een VvE heb je ook wat handhaving.”

2.Voordat je koopt probeer de sfeer binnen de VvE te proeven.

Vaak wordt dit deel bij het kopen van een appartement over het hoofd gezien. Je hebt je droomwoning gevonden en je wilt er eigenlijk vandaag nog in. Dan let je niet op de Splitsingsakte of de aanvullende regels die binnen de VvE zijn opgesteld.

Stel deze vragen om de sfeer te proeven:

 • Vraag naar de splitsingsakten, het huishoudelijk reglement en de laatste drie notulen van de Vergadering van Eigenaars. Dit geeft je direct een goed beeld wat wel en niet mag binnen de VvE. Is het bijvoorbeeld toegestaan om huisdieren te houden? Welke vloer mag wel of niet? Worden er boetes in rekening gebracht?
 • Vraag naar hoe goed de regels worden gevolgd binnen de VvE en in welke toon er  gecommuniceerd wordt.
 • Vraag naar wat je moet weten over de omgang binnen de VvE of in de buurt. Let op woorden als verdeeldheid, geluidsoverlast, ruzie. Dit is een overduidelijke rode vlag.
 • Vraag naar de maandelijkse voorschotbijdrage en de opbouw hiervan. Waar wordt voor gespaard en wat valt binnen de bijdrage. Zijn er op termijn additionele eigen bijdrage gepland of te verwachten?
 • Vraag naar de frequentie van vergaderen. Wordt er een maal per jaar vergaderd of vaker en worden ook de bestuursnotulen binnen de VvE gedeeld?

3. De regels bestaan ​​(meestal) om een ​​reden

Het doel van de VvE is om je als appartementseigenaren te helpen bij het in stand houden van het complex en de waarde te behouden of te verbeteren. Ze zorgt voor assetmanagement waarbij ze ervoor zorgden dat een dwarsligger geen podium krijgt om het beheer van het complex te vertragen en zo de marktwaarde van het appartement negatief te beïnvloeden.  Zeker, sommigen regels lijken in het leven geroepen om anderen het leven zuur te maken, maar de meeste voorschriften die je tegenkomt, zijn in feite gebaseerd op degelijke logica met als doel om de gemeenschap goed te laten functioneren.

4. Stel je voor, maak vrienden

Heb je de sleutel van je appartement gekregen, dan is het goed om kennis te maken met de bestuursleden van de VvE en je buren. Zij kunnen je vertellen hoe de VvE functioneert en bij wie je voor wat terecht kunt. Dit zorgt ervoor dat je niet per ongeluk iets doet wat niet kan binnen jouw VvE en je zonder dat je het wist op 2-0 achter laat staan.

5. Woon een vergadering bij het liefst voordat je koopt

Als je geïnteresseerd bent in het veranderen van de manier waarop je buurt werkt, of gewoon je neus in de politiek steekt, begin dan met het bijwonen van bestuursvergaderingen. Je hoeft niet eens te wachten tot je bent ingetrokken; een vergadering bijwonen als je nog steeds naar een huis winkelt, als ze het toestaan.

“Wees gewoon een vlieg aan de muur”, zegt Westheimer. “Dan zul je ontdekken of dit een groep mensen is die tegen elkaar schreeuwt, of werken ze aan belangrijke kwesties voor de gemeenschap.”

6. Als je de regels overtreedt, betaal je ervoor

De regels in de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement zijn min of meer de wet van de VvE. Daarin staat wat wel en niet mag. overtreed je die regels,dan heeft dat consequenties, net als in de gewone wereld.

Voer je veranderingen door aan iets wat gemeenschappelijk is, dan zul je hier op aangesproken worden en moet je het herstellen. Of het nu een spijker is of een raam in een muur. Je zult het moeten herstellen.

7. Neem deel aan jouw gemeenschap en betaal trouw je voorschotten.

Sla je verplichtingen niet over en neem actief deel aan de VvE. Misschien is het wel heel verleidelijk om die vergadering te negeren of om te denken, die regels gelden niet voor mij. Helaas is dat niet zo eenvoudig.

Op het moment dat je het appartement kocht werd je automatisch lid van de VvE en stemde je in met haar regels. Daar kunt je niet zomaar vanaf stappen. Door je bijdrage niet te voldoen riskeer je alleen maar extra kosten. Je bent verplicht om je voorschotten te betalen en mocht je niet voldoen dan kan het zelf zo ver gaan dat het appartement geveild wordt om deze bijdrage daadwerkelijk te innen.

Ben je het niet eens, dan kun je jouw punt altijd aandragen voor de Vergadering van Eigenaars en het daar samen met de overige leden bespreken.

8. Ken je splitsingsakte

Een volledig begrip van de Splitsingsakte en het Huishoudelijk Reglement van de VvE is de beste manier om rare ideeën of voorstellen te parreren. Misschien wordt een bestuurslid machtswellust of besluit hij dat er geen zonnepanelen op het dak mogen komen of dat de entree gerenoveerd moeten worden . Onafhankelijk of de jaarlijkse kosten omlaag of omhoog gaan, zonder een besluit van de Vergadering van Eigenaars mocht het niet uitgevoerd worden. De Splitsingsakte is hierbij uw redder. Hierin staat immers hoe bestuursleden gekozen kunnen worden, hoe besluiten genomen dienen  te worden en aan welke voorwaarden moet worden voldaan eer een genomen besluit omgezet kan worden in daadwerkelijke actie. Daarnaast bevat het ook een uitleg van stappen die je als eigenaar kunt nemen wanneer je het niet eens bent met een genomen besluit.

 

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Nieuws

  Noodwetgeving functioneren van VvE’s verlengd

  Vergadering van EigenaarsLezersvraag

  Aandragen agendapunt in strijd met de Splitsingsakte en het HHR

  VvE ZakenGemeenschap & CommunicatieVergadering van Eigenaars

  De positie van een Commissie binnen de VvE?

  Complex en documenten

  Vereniging of Vereniging van Eigenaren. Wat is het verschil?

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.