Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

DakBestuurTuin

Sedumdak? Waarom geen moerasdak?

Op het dak van de parkeergarage van een appartementencomplex langs de Klapwijkseweg te Berkel en Rodenrijs ligt een moerasdak, gemaakt door NDA Dakdekkersbedrijf Schadenberg Dakwerken B.V. Het is een uniek voorbeeld van biodiversiteit op daken. Het is niet alleen prachtig om te zien, maar het heeft ook vele functionaliteiten.

Voordelen groendak

Bij dit project is het esthetische belang erg duidelijk. Bewoners kijken niet uit op een kaal plat dak, maar op een moerasdak dat feilloos opgaat in de overige waterrijke omgeving. Er zijn echter veel meer voordelen.

1. Isolatie

Groendaken werken verkoelend in de zomer en werken als een extra deken in de winter. Uit onderzoek is gebleken dat er in gebouwen met een groendak 23% minder energie voor verwarming nodig is. En bij het gebruik van airconditioning levert een groendak een lager verbruik van 75% op. Isolatie is van invloed op het energielabel van een pand.

Geluidsisolatie

In een parkeergarage is dergelijke warmte-isolatie natuurlijk niet van belang, maar de geluidsisolatie wel. De dikte van het groendak is hierbij van belang. Een centimeter groendak is in het algemeen goed voor een vermindering van de geluidsweerkaatsing van zo’n 3½ decibel en een geluidsisolatie van 8 decibel.

Brandwerend

Een groendak werkt ook brandvertragend. Normaalgesproken is de kans dat een dak met bitumen dakbedekking in de brand vliegt 18 tot 24 keer groter dan bij een groendak. Bij een moerasdak is die kans uiteraard nog kleiner.

2. Langere levensduur dakbedekking

Een groendak beschermt de dakbedekking tegen:

 • Uv straling
 • Regen, hagel en wind
 • Temperatuurschommelingen

3. Waterbuffering en waterberging

Waterbuffering en waterberging op daken is momenteel een belangrijk thema in de dakenbranche. Daken zullen meer en meer ingezet worden om de riolering te ontzien. Op groendaken wordt het regenwater opgeslagen in planten en in het substraat. Dit is waterbuffering. Door verdamping verdwijnt een gedeelte hiervan weer terug in de atmosfeer.

Een sedumdak doet hierbij niet onder voor een moerasdak, alleen is bij een moerasdak gelijk ook sprake van wateropslag, waterberging. In dit geval stond het dak in verbinding met de aangrenzende sloot en komt er zodoende minder water in het riool.

In het artikel op de site vindt u een animatiefilm van Waterschap Rijn & IJssel waarin waterbuffering wordt  uitgebeeld.

4. Luchtkwaliteit en stressverlaging

Een groendak draagt op verschillende manieren bij aan het leefklimaat in de stad.

 • Een uitzicht op natuur werkt stress verlagend en is zodoende goed voor de gezondheid.
 • Planten onttrekken CO2 uit de lucht. CO2 wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde.Een groendak vangt fijnstof op en voert deze af via het regenwater. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit.

5. Biodiversiteit

De bovenstaande groendak voordelen gelden, in meer of mindere mate, zowel voor een sedumdak als een moerasdak. De echte reden om voor een moerasdak te kiezen is biodiversiteit.

In feite is een sedumdak ook biodivers, maar wel beperkt. Sedum heeft een relatief korte bloeiperiode, namelijk van juni tot en met augustus. Hierdoor is deze vegetatie in het voor- en najaar niet interessant voor insecten, zoals bijen en vlinders, die afhankelijk zijn van nectarplanten (bloemen). Bovendien is de vegetatie monotoon qua structuur, waardoor bijvoorbeeld schuilmogelijkheden ontbreken. Insecten profiteren hierdoor nauwelijks van een sedumdak. Bij biodiverse daken gaan we uit van een meer natuurlijke situatie, ecosystemen die zichzelf in stand houden.

Biodiversiteit zorgt voor ecosysteemdiensten. Dit zijn diensten die worden geleverd aan de mens en gereguleerd worden door de natuur. Een voorbeeld is bestuiving door vlinders en bijen. Vlinders en bijen kunnen zich beter verspreiden via biodiverse groendaken en vinden daar ook hun voedsel. Door een betere verspreiding en een gezondere populatie van bijen, wordt de bestuiving van landbouwgewassen bevorderd. Zo zorgen zij indirect voor voedsel en een goede opbrengst waar iedereen van profiteert.

Een diversiteit aan plantensoorten zorgt niet alleen voor betere omstandigheden voor dieren, maar beschermt ons ook tegen klimaatverandering, plagen en overwoekerende planten. Het sluit zodoende naadloos aan op de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Het gebruik van schone energie, het invoeren van strengere productiestandaarden en het tegengaan van voedselverspilling, ontbossing en overbevissing.

Verschillende soorten groendaken

Een daktuin aanleggen, zoals een moerasdak is natuurlijk niet voor iedereen of ieder dak haalbaar. Ons advies is om vooral verder te kijken dan alleen sedummatten. Kies voor diversiteit in planten en bloemen en let daarbij goed op wat er in de natuur in uw regio voorkomt.

Bij een biodiverse daktuin is het namelijk belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van inheemse planten, omdat groendaken zo optimaal als stapstenen kunnen functioneren. Stapstenen zorgen ervoor dat planten en dieren zich sprongsgewijs kunnen verspreiden tussen natuurgebieden die normaal gesproken niet met elkaar in contact komen, omdat ze te ver uit elkaar liggen.

U hoeft het sedumdak misschien niet te vergeten, maar vergeet vooral de verschillende soorten groendaken niet!

Bron: NDA kenniscentrum artikel voordelen groendak

Over de auteur

Specialties: Marketingcommunicatie, Reclame
  Gerelateerde artikelen
  NieuwsLeningen & SubsidiesRenovatieVerduurzaming

  De voordelen van een waterbuffer op het dak

  Onderhoud

  Wie is er verantwoordelijk voor de kosten bij een lekkend groendak?

  BeheerOnderhoudRenovatie

  Op welke dakbedekkingsconstructie plaats je een daktuin?

  Nieuws

  Koelere zomer door stadsplantjes op het dak

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.