Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Onderhoud

Wie is er verantwoordelijk voor de kosten bij een lekkend groendak?

Een groendak is inmiddels veel meer dan alleen een sedumdak. Het zijn multifunctionele daken, aangelegd als een dakpark met grote variatie aan beplantingen, met vijvers of zelfs bomen. Groene, multifunctionele daken hebben duidelijk de toekomst. Als de daken gezamelijk goed worden voorbereid en worden uitgevoerd functioneren ze in de praktijk goed en heeft een eigenaar in het gebruik er veel plezier van. Maar bij een lekkage van het begroeide dak zijn vaak de kosten voor reparatie, omdat er eerst een tuin moet worden weggegraven, extreem hoog.

Aansprakelijkheid

Al sinds de opkomst van groendaken is de garantie op het daksysteem en de aansprakelijkheid voor uitvoeringsfouten een knelpunt. Wie draait er voor de kosten op in het onverhoopte geval dat er lekkage optreedt? De praktijk wil nog wel eens ontaarden in een slepend juridisch gevecht. Is het de dakdekker of loodgieter die de boel niet goed waterdicht heeft afgewerkt, heeft de installateur de dakdoorvoeringen onvakkundig aangebracht of ligt de oorzaak bij de hovenier die als laatste op het dak aan het werk is geweest?

Groendak lekkage garantie

Een van de grootste verzekeraars van daken in Nederland, HDI, heeft vorig jaar in zijn polissen de voorwaarde opgenomen dat de garantie alleen mogelijk is als de dakdekker de hoofdaannemer van het groendak is. De dakdekker heeft daarmee de verantwoordelijkheid voor de waterdichtheid van het dak, de aanleg van de daktuin en de montage van de installatietechniek. Daarmee dwingt de verzekeraar de partijen feitelijk om nauw samen te werken. De opdrachtgever/eigenaar is zo verzekerd voor de kosten die de verwijdering en terugplaatsing van groenpakket of pv-panelen met zich meebrengen om de lekkage op te lossen.

Ook de onder Dakmerk-garantie samenwerkende dakbedekkingsbedrijven, NDA Dakdekkers en een enkele aanbieder van een dakbedekkingssysteem hebben een vergelijkbare constructie waarbij de alleen het dakdekkersbedrijf als eindverantwoordelijke optreedt.

Lekkage voorkomen door samenwerking

Het is niet uit luxe dat een dergelijke verzekeringsconstructie is ontworpen. De gebrekkige of soms zelfs afwezige samenwerking bij realisering van intensieve groene daken zijn nog steeds een groot probleem en dat kan kostbare consequenties hebben. Zorg er daarom bij de aanleg van een multifunctioneel groendak voor dat samenwerking centraal staat. Alleen door een intensieve samenwerking van de uitvoerende partijen en een integrale aanpak zijn fouten te voorkomen.

Bron: NDA kenniscentrum sedum dakbedekking nadelen

Over de auteur

Specialties: Marketingcommunicatie, Reclame
  Gerelateerde artikelen
  VvE Rechtspraak - Onderhoud & MJOPVvE Rechtspraak - Risico's beperken

  Verplichtingen van verhuurder na lekkage standleiding

  Onderhoud & RenovatieVvE Rechtspraak - Onderhoud & MJOP

  Meldingsplicht lekkage

  FundamentGeen categorieRenovatieVvE Rechtspraak - Onderhoud & MJOP

  Reparatie kelder lekkage voor rekening van VvE

  IncassoOnderhoudRisico's beperkenVvE Rechtspraak - Geldzaken

  Verrekenen van de voorschotbijdrage met kosten lekkage kan niet zomaar.

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.