Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

BeheerOnderhoudRenovatie

Op welke dakbedekkingsconstructie plaats je een daktuin?

De gemeente Landgraaf heeft bij de uitbreiding van het Burgerhoes (het raadhuis) gekozen voor de aanleg van een daktuin. De beoogde dakbedekkingsconstructie was een dak met een dampremmende laag, EPS (Polystyreen) isolatie en een losse EPDM dakbedekking. Bij de offerte aanvraag voor het dakbedekkingssysteem kwam de gemeente echter voor een kleine verrassing te staan. De omschreven constructie werd door de NDA dakdekker resoluut afgewezen.

Losliggend geballast dakbedekkingssysteem

Het omschreven dakbedekkingssysteem was een zogenaamd losliggend geballast systeem. Tot voor kort was dit systeem niet mogelijk in combinatie met een groendak. Normaliter dient de dakbedekking van een begroeid dak altijd bevestigd te worden door mechanische bevestiging of door volledig verkleefde lagen toe te passen. Het extensieve begroeide dak mocht niet als ballast meegerekend worden in een losliggende dakbedekkingsconstructie. (Met de komst van de NEN 8292 zijn daarin overigens wat uitzonderingen gekomen, maar dan wel voor extensieve begroeide daken.)

Watertransport

Een belangrijk knelpunt bij een losliggende dakbedekkingsconstructie in combinatie met een intensief groendak is dat een eventuele beschadiging aan de dakbedekking kan leiden tot inwatering en watertransport onder de dakbedekking en isolatielagen.

Watertransport betekent dat water wat onder de dakbedekking komt vrij kan verplaatsen tussen de verschillende lagen van het dakbedekkingssysteem.

Het water van een lekkage midden op het dak kan zodoende op een hele andere plek, meestal op het laagste punt van het dak, zichtbaar worden. Bij een dak zonder daktuin is dat geen enkel probleem, omdat het lek dan een stuk makkelijk vindbaar is. Er hoeft hooguit wat grind verplaatst te worden als er gezocht wordt naar het lek. Het verplaatsen van een opbouw met vegetatie is echter een heel ander verhaal. Dit kost tijd, veel geld en is zeker niet bevorderlijk voor de beplanting.

Volledig verkleefd systeem

Daarom moet er volgens de Vakrichtlijn gesloten dakbedekkingssystemen een volledig verkleefd dakbedekkingssysteem ontworpen worden bij een intensieve daktuin. Bij een volledig verkleefd systeem worden alle lagen in de dakbedekkingsconstructie aan elkaar verlijmt. Het voordeel hiervan is dat als er een lekkage mocht komen, dat deze makkelijk getraceerd kan worden. De plek waar de lekkage onder het dak zichtbaar is, is ook ongeveer de plek op het dak waar de lekkage zich bevindt. Daardoor kan er een specifiek gedeelte van de intensieve daktuin verplaatst worden voor de reparatie. Een nadeel van het volledig verkleefde systeem is dat het doorgaans relatief duurder is dan een losliggend pakket.

Waterbuffering en waterberging op daken

De keuze voor een volledig verkleefd systeem was bij de gemeente Landgraaf overigens nog extra van belang, omdat het dak regenwater moest kunnen bergen en bufferen. Hergebruik van hemelwater is tegenwoordig steeds vaker een eis die gesteld wordt, omdat het riool dan minder belast wordt. Alleen bij lekkage aan dit soort daken lopen, bij een losliggend systeem, de onderliggende lagen helemaal vol en is de schade enorm.

Compactdak

In het geval van de gemeente Landgraaf is daarom gekozen voor een compactdak. De basis van het Compactdak is een volledig met warme bitumen gekleefde dampremmende laag met een aluminium drager, een volledig gekleefde thermische isolatie van 140 mm met mineraal gecoat glasvlies gecacheerde PIR-isolatie en een tweelaagse SBS-dakbedekking waarvan de laag isolatie en de eerste laag gegoten worden met warme bitumen en de uiteindelijke (wortelvaste) toplaag volledig wordt gebrand. Meer weten over het Compactdak.

Onder voorwaarde van een perfecte uitvoering kan er geen watertransport plaatsvinden via de isolatieplaten of de isolatieplaatnaden. Om die perfecte uitvoering te kunnen garanderen hebben de dakdekkers vooraf een training gehad bij de fabriek.

Tips over een daktuin aanleggen

 • Vind een dakdekker die verstand van zaken heeft en niet alleen naar de initiële kosten kijkt.
 • Kies voor een volledig verkleefd systeem bij een intensief groendak en bij waterdaken.
 • Bonustip van de dakenman van het jaar 2016 uit zijn laatste Column in de Roofs: “Dakdekker zeg ‘nee’ tegen risicovolle constructies en doe het alleen naar jouw beste advies, en doe het anders niet!”

Bron: NDA kenniscentrum artikel daktuin aanleggen

Over de auteur

Specialties: Marketingcommunicatie, Reclame
  Gerelateerde artikelen
  DakBestuurTuin

  Sedumdak? Waarom geen moerasdak?

  Onderhoud

  Wie is er verantwoordelijk voor de kosten bij een lekkend groendak?

  BeheerDuurzame EnergieOnderhoud

  Witte dakbedekking en zonnepanelen, goede combinatie!

  Productinformatie

  Dakterrasbekleding

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.