Huishoudelijk reglementModelreglement

Het Huishoudelijk Reglement deponeren bij de KvK? Dat kan!

Inschrijven Huishoudelijk regelement van uw Vereniging van Eigenaars bij de KvK v2

Het Huishoudelijk Reglement (HR) kan een goede aanvulling zijn op het splitsingsreglement van uw VvE. Alleen levert het HR nog wel een keer wat discussie op. Om meer duidelijkheid te scheppen is er in het modelreglement van 2006 voor gekozen om het HR in te schrijven in een openbaar register.

Voor alle situaties geldt dat het van belang is om de juiste versie van het HR tot je beschikking te hebben.

Waar deponeren

Vaak wordt alleen gedacht aan het deponeren van het HR bij het Kadaster. Zie artikel Het Huishoudelijk Reglement inschrijven in het openbaar register, moet dat? Dit is voor alle VvE’s een goede optie waarbij het goed is om te weten dat het laten opnemen van het HR in het Kadaster alleen via een notaris kan gebeuren. Voor de volgende modelreglementen is dit de enige optie:

Modelreglement van 1973

Modelreglement van 1983

Modelreglement van 1992

Uitzondering voor MR 2006

Voor het Modelreglement van 2006 is er een alternatief. Deze is ontstaan doordat er in het modelreglement de verplichting is opgenomen om het HR te registreren in een openbaar register. Het is alleen voor VvE’s waar het modelreglement van 2006 van toepassing is mogelijk om het HR ook te deponeren bij de KvK. Dit doet u door formulier 18 van de KvK te downloaden.

[kleo_button title=”Download formulier 18″ href=”https://www.kvk.nl/download/Formulier-18-aanvulling_tcm109-365612.pdf” style=”highlight 2″ size=”” ]

Dit formulier is een open formulier waarbij u zelf aangeeft wat u als aanvulling wilt deponeren. Op dit formulier vult u in dat voor uw VvE het modelreglement van 2006 van toepassing is verklaard.

Invullen van het formulier 18

Bij 1 vult u  de gegevens van uw Vereniging van Eigenaars in samen met het registratienummer van uw VvE. Heeft u deze nog niet registreer dan ook direct uw VvE bij de KvK. Lees dit artikel Waarom is de VvE inschrijven noodzakelijk!  Vervolgens kiest u bij 2 de vierde keuzemogelijkheid anders, en ga naar 3.

Bij datum voert u de datum in van de vergadering van eigenaars waar het HR op de juiste wijze is aangenomen. En vervolgens voert u bij omschrijving het volgende in:

Op grond van artikel 59 van de akte van splitsing verklaren wij hierbij dat het huishoudelijk reglement (bijgevoegd) van toepassing is.

Tevens voegt u het aangenomen HR in pdf als bijlage toe zodat dit gedeponeerd kan worden bij de KvK.