Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

OnderhoudBesparing

Ventilatiesystemen binnen een VvE falen regelmatig

Ventilatiesystemen binnen een VvE falen regelmatig

Honderden Verenigingen van Eigenaars hebben hightech-ventilatiesystemen, maar de bewoners zitten lang niet altijd in een frisse omgeving. ,,VvE’s kunnen er niet goed mee uit de voeten,” Het ontbreekt beheerders meestal aan kennis over het gebruik en beheer van de technische snufjes.

Het gevolg is dat sommige oude, tochtige appartementencomplexen nog frisser zijn dan de moderne gebouwen met alle hightechapparatuur. Dat constateerde adviseur Edgar de Wildt. ,,Als je zo’n gebouw potdicht maakt en de ventilatie niet goed gebruikt, is het CO2-gehalte te hoog,” verklaart hij.

Controle
Peperdure ventilatiesystemen die het laten afweten, het gebeurde onlangs nog op een grote locatie in Den haag. Tijdens een controle bleek de ventilatie helemaal niet te werken. Het systeem stond al weken in de storingsstand, maar niemand die het doorhad. ,,De bewoners zeiden wel dat ze het binnen benauwd vonden,” vertelt de beheerder. De link met een defect ventilatiesysteem legden ze niet, het rode storingsknopje op het bijbehorende paneel bleef onopgemerkt.  ,,Bewoners zijn zo gewend dat het klimaat niet goed is dat ze eraan gewend zijn geraakt.”

In nieuwe appartementencomplexen worden standaard dergelijke hightech-systemen geplaatst. ,,Maar er wordt qua onderhoud vaak gekozen op basis van geld en helaas niet op kwaliteit. Daardoor werken ze niet naar behoren”.

Inspectie

Door een simpele microbiologische klimaat controle kunnen veelal problemen inzichtelijk worden gemaakt waardoor er draagvlak ontstaat om er iets aan te doen. Het inzichtelijk maken van het onzichtbare doet vaak wonderen en dan kan het op basis van het rapport nu eenmaal niet meer worden genegeerd. Dit draag vaak ook bij aan fikse kostenbesparingen omdat sluimerende problemen en energievreters tijdig kunnen worden aangepakt.

Daarnaast staat natuurlijk de gezondheid van de bewoners voorop zeker in ogenschouw nemende dat de tijd die je doorbreng op je appartemnt een groot deel van je leven inneemt. Het minimale wat je dan mag wilt realiseren  is een gezond leef en binnenklimaat.

Hoe zit het met de ventilatie binnen uw VvE?

Eerder hebben we in het artikel 65+er in slecht onderhouden woning gaat 28% vaker naar de dokter aangegeven dat het leefklimaat een grote invloed heeft op de gezondheid van bewoners van een appartementencomplex.  Wanneer u binnnen uw VvE het idee heeft dat de ventilatie binnen uw VvE niet goed werkt kan het laten uitvoeren van een test u meer inzicht geven. De microbiologishe klimaat controle kunt u via ons aanvragen.

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  OnderhoudProductinformatie

  Geld besparen op het onderhoud aan CO/LPG gasdetectie en ventilatie van de parkeergarage

  Onderhoud

  Hoe veilige zijn uw rookgasafvoerkanalen?

  Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  VvE Centraal stopt!Op 15 maart
  Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
  Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

  Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

  Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.