NieuwsVerhuren

Nieuw model huurovereenkomst woonruimte 2017

Nieuw Model Huurovereenkomst Woonruimten 2017

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft een nieuw model voor de huurovereenkomst van Woonruimte vastgesteld. Dit nieuwe ROZ-model is nu beschikbaar op de website van de ROZ (www.roz.nl

Download Handleiding
Download Model huurovereenkomst woonruimte
Download Algemene bepalingen

De Juridische Commissie Huurzaken van de ROZ heeft deze herziening, die onder andere nodig was in verband met de Wet doorstroming huurmarkt 2015, opgesteld. Het nieuwe ROZ-model is toegesneden op de huidige markt, zorgt voor meer transparantie en geeft partijen duidelijke keuzemogelijkheden binnen het model.

Het nieuwe model biedt de mogelijkheid om aan een specifieke doelgroep te verhuren. Denk aan studenten, promovendie of huurders tot een bepaalde leeftijd. Diet biedt mogelijk om een appartement bestemd te houden voor personen die behoren tot de in de huurovereenkomst genoemde doelgroep.

Contract voor bepaalde tijd

Ook voorziet het nieuwe model in de, op basis van de Wet doorstroming huurmarkt 2015, verruimde mogelijkheid om huurcontracten aan te gaan voor een bepaalde periode van maximaal 2 jaar (ingeval van zelfstandige woonruimte) en voor een bepaalde periode van maximaal 5 jaar (voor onzelfstandige woonruimte). Deze huurovereenkomsten eindigen als de verhuurder dit vóór het verstrijken van die duur schriftelijk aan de huurder meedeelt.

Vier Keuzes

In het nieuwe model worden aan verhuurder en huurder vier keuzes geboden ten aanzien van de termijn waarvoor de huurovereenkomst wordt aangegaan. De huurovereenkomst kan worden aangegaan voor onbepaalde tijd; voor onbepaalde tijd met een minimumperiode van één jaar; voor genoemde bepaalde tijd van maximaal 2 respectievelijk 5 jaar, dan wel voor de bepaalde tijd langer dan 2 respectievelijk 5 jaar.

De mogelijkheid van verhuur voor onbepaalde tijd met een minimumperiode van 1 jaar is in het nieuwe model gehandhaafd. Deze minimumduur van 1 jaar is de gangbare praktijk en voor verhuurders van groot belang om een te snel wisselend huurdersbestand tegen te gaan. Aangezien de minister, in zijn beantwoording van Kamervragen, duidelijk heeft aangegeven dat hij de bestaande verhuurpraktijk niet heeft willen wijzigen, is deze mogelijkheid als één van de opties opgenomen.

Nieuw in het model

Nieuw in het model is dat de aanpak van overlast door de verhuurder meer ‘handen en voeten’ heeft gekregen. Zo is in het nieuwe model expliciet bepaald dat AirBnB niet is toegestaan zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de verhuurder. Uiteraard is ook hennepteelt en daarmee samenhangende activiteiten nu expliciet in het model verboden. De huurder moet er daarnaast onder meer voor zorgen dat er geen overlast van dieren wordt veroorzaakt.

Boetebeding

Het boetebeding heeft een plek gevonden in de huurovereenkomst zelf en de formulering van het boetebeding is zorgvuldig gekozen, teneinde in lijn te zijn met Europese jurisprudentie.

Meer informatie over het nieuwe model en de Raad voor Onroerende Zaken vindt u op ROZ.nl

 

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
  Gerelateerde artikelen
  Nieuws

  'sparen voor de toekomst' reden voor particuliere verhuur.

  Nieuws

  De gemiddelde vrijesectorhuurprijzen bereiken in steeds meer steden een recordhoogte

  VvE Rechtspraak - Overig

  Uit de praktijk van M2 Advocaten: VvE recht

  NieuwsVerhuren

  Europese steden willen hulp EU om data Airbnb-verhuurders te krijgen

  Het laatste nieuws wekelijks in je mailbox!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.