Op zoek naar kennis van VvE Zaken?

Beoordeling

Balkontuinieren met eigen compost

Balkon tuinieren met eigen compost de review van de balkonton

De review van de wormenbak

Met de lente schiet het al aardig op en dus wordt het langzaam tijd om het balkon te gaan gebruiken. De grote schoonmaak kan beginnen en de plantjes van een extra schepje voeding te voorzien zodat u er de hele lente, gedurende de zomer en wellicht tot ver in de herfst vol van kunt genieten.

In het verleden gingen we voor de voeding van onze potplanten en natuurlijk ook van onze moestuintjes naar de winkel. Dat moet toch anders kunnen! We hebben nu een groenbak staan die we iedere week aan de weg mogen zetten.

De Wormenbak van Balkonton is hier misschien de helpende hand en die ga ik uitproberen. Ik mag een Wormenbak testen en mijn ervaringen met jullie delen. Ik super blij, het is toch zonde om al dat groenafval weg te gooien en vervolgens naar de winkel te rennen om voeding voor onze planten te kopen.

Aan de slag

De wormenbak verkrijgbaar in 4 kleuren

De Wormenbak verkrijgbaar in 4 kleuren

Het was zo ver. Op een mooie dag in het begin van de lente werd de Wormenbak , een creme kleurige, afgeleverd. We krijgen een grote doos en we kunnen zelf de bak in elkaar zetten. Niet zo moeilijk, het enige wat we hoeven te doen is de wieltjes vast maken en het kraantje vast te draaien en klaar zijn we. De wieltjes onder de bakzorgen ervoor dat de wormenbak makkelijk verreden kan worden(altijd handig met de beperkte ruimte op een balkon). Boven het compost gedeelte past een zwarte plantring. Deze heb ik gereserveerd voor mijn keukenkruiden. Tevens zit er een zak met startercompost en compostwormen in. De gewone wormen uit de tuin zijn niet de goed. Weer wat geleerd.

 

De eerste ring

Dan gaan we aan de slag. De bak staat klaar en op de bodem van de bovenste ring hebben we wat karton gelegd, de inhoud van het zakje in de ring gedaan en nu al ons groenafval en koffieprut in de ring gooien. Mijn kinderen vinden het direct leuk en willen om de beurt de wormpjes eten geven en vinden dat super spannend.

De tweede ring

Na een tijdje is de eerste ring vol en kunnen we beginnen met de tweede ring. Weer leg ik een stuk karton op de bodem, maar dit kunnen ook blaadjes zijn of wat zaagsel. Vervolgens pak ik wat compost uit de eerste ring. Deze tweede ring zet ik boven op de eerste ring en ik laat wat ruimte vrij zodat de wormen wel ons GFT “afval” in de tweede ring kunnen bereiken en weer terug kunnen naar de eerste ring. De kinderen blijven het fantastisch vinden om naar te kijken en te helpen om compost te maken voor hun moestuintjes. En zelf mijn vrouw wordt steeds enthousiaster over de wormenbak .

De derde ring

We gooien alles wat we kunnen composteren in onze wormenbak en zo nu en dan voegen we wat extra vezels toe en kunnen al aan onze derde ring gaan beginnen. Het is nog even wachten tot de compost daadwerkelijk klaar is en we onze compost daadwerkelijk kunnen gebruiken voor het voeden van onze moestuintjes. Het gevoel dat ik er aan over hou is prettig. We gooien bijna geen keukenafval meer weg, maar hergebruiken het weer.

Vierde Ring?

Afhankelijk van hoeveel keukenafval je hebt kan het verstandig zijn om nog een extra ring toe te voegen om er zo zeker van te zijn dat alles is omgezet in compost. De richtlijn is om 3 ringen te gebruiken voor een gezin van 2 tot 5 mensen en ik denk dat een gezin van 5 zeker een 4e ring zou kunnen gebruiken.

Wat mag er in de wormenbak?

Natuurlijk was het wel even zaak om op te letten wat wel en wat niet in de wormenbak kan. In de bijsluiter staat duidelijk aan de hand van kleur uitgelegd wat wel en niet kan. Het is wel handig om de volgende adviezen te volgen om het composteren zo te versnellen.

  • Maak het te composteren materiaal klein.
  • Geef de wormen niet te veel eten, wanneer de bak gaat stinken hebben ze te veel eten
  • Zorg voor afwisseling tussen Groen en Bruin materiaal
  • Begin met een handje vol materiaal per dag en voer het langzaam op.

Rood

Zo is rood verboden. Onder rood valt natuurlijk vlees en dierlijk materiaal, maar ook snijbloemen of gekookte groente en fruitresten zijn niet goed net als brood en pasta en natuurlijk rode pepers.

Bruin

Bruin staat voor hoog in koolstof. Dit is karton, notendoppen, koffiefilter en prut, dode bladeren, stro en papier van een keukenrol.

Groen

Groen staat voor hoog in stikstof. Dit is het ongekookte keuken afval zoals aardappelschil, fruit, biologische bananen en mest van bv een konijn maar ook snoeimateriaal uit de potten van het balkon kunnen in de bak.

Er is nog veel meer kennis te delen over composteren en het hebben van een wormenbak op balkonton.nl/kennisdelen

Mijn mening

We hebben de hele cyclus nog niet doorlopen, maar in de loop van de tijd zal ik meer ervaringen delen. Wat ik wel kan zeggen, ik ben nu al een fan van de wormenbak. Met een maat van 50 cm breed en iets meer dan 50 cm hoog denk ik dat deze bak een plekje op elke balkon verdient. Het is een handige manier om twee dingen te combineren. Als eerste het keukenafval te verminderen en compost maken van je eigen planten om in de plantenbakken op je eigen balkon daar weer mee te voeden en zo de cirkel rond te maken.

 

Gerelateerde artikelen
NieuwsEnergiebesparing

Bespaar energie met de VvE

VvE Rechtspraak - BesluitvormingVvE Rechtspraak - Onderhoud & MJOP

Besluit van VVE tot balkon uitbreiding op uitbouw niet nietig of vernietigbaar

VvE Rechtspraak - Onderhoud & MJOPVvE Rechtspraak - Splitsingsreglement

VvE niet verantwoordelijk voor constructiefouten privégedeelte

BijeenkomstenNieuws

Energieneutraal IJpelaar

Kennis van VvE Zaken, direct in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijkse NieuwbriefMeld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
  • Uw gegevens worden niet aan derden verstrekt.
  • Afmelden voor de nieuwsbrief is te allen tijde mogelijk.
Weten hoe het zit met die VvE?Dat kan met onze kennis van VvE Zaken<

Krijg gratis onze laatste kennis direct als nieuwsbrief in je mailbox.

Of sluit je aan als lid en krijg toegang tot nog meer kennis om de waarde van je appartement te verhogen.