NieuwsVvE Zaken

If you snooze, you loose! Meer betrokkenheid en kennis belangrijk om een VvE te activeren en wanbeleid te voorkomen

If you snooze you loose. Resultaten onderzoek activeren vve

If you snooze, you lose! De harde waarheid voor huizenbezitters die hun appartement willen verkopen maar met een slapende, ingedutte of zelfs afwezige VvE zitten. In de huidige woningmarkt, waarin kopers heer en meester zijn, zijn deze woningen vrijwel kansloos. Kopers kiezen niet voor een woningcomplex waar achterstallig onderhoud op de loer ligt en dat slecht is onderhouden. Er is immers keuze genoeg. RTL-Z en VvE Centraal vroegen VvE-leden naar hun ervaringen rondom het starten van een eigen Vereniging.

Het oprichten van een VvE is zo gedaan: Een ochtendje naar de Kamer van Koophandel, en 25 euro later is het geregeld en ben je bestuurslid. Maar dan begint het echte werk: Een meerjarenplan opstellen, algemene ledenvergaderingen organiseren, actieve bestuursleden betrekken en samen zorgen voor een actieve Vereniging die de waarde van de woningen positief beïnvloed.

Geen opstartproblemen

Wat opvalt uit de reacties van het onderzoek van VvE Centraal is dat het opstarten inderdaad geen probleem lijkt te zijn: minder dan zes procent van de ondervraagden ondervond moeilijkheden bij dat proces. Ook gaf de overgrote meerderheid (94%) aan de VvE administratief op orde te hebben.

De VvE actief houden en een consensus bereiken onder de leden blijkt een knelpunt onder veel respondenten. 13 % van geeft aan nog geen meerjarenplan te hebben opgesteld. ‘Het hebben van een MJOP is niet verplicht, dus wij doen dat niet’, zegt een VvE-lid uit Rotterdam. ‘Hoewel er hier in Rotterdam veel achterstandswoningen zijn die dat wel nodig hebben. ‘ Een gebrek aan een MJOP hoeft geen slapende VvE te betekenen, maar erg wakker is-ie ook niet. De respondenten zijn vaak ontevreden over hun bestuurders of medeleden. Een van de bestuursleden heeft bij nacht en ontij in de kas gegraaid en is ermee naar Spanje vertrokken, vertelt een respondent. Al gaat het bij de meeste respondenten goed, uit de enquête blijkt dat 23 % van de ondervraagden wel een ongezonde of slapende VvE kent.

Kennis en betrokkenheid

Ook Gea Groot, lid van een VvE in Alkmaar doet een boekje open over haar VvE: ‘Onze financiële beheerder maakt er een zootje van. Hij rotzooit maar wat, wil niet worden aangesproken op zijn gedrag en is in zee gegaan met een makelaar die niet geregistreerd is. We zijn zijn melkkoe en de leden laten het gewoon gebeuren. Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor het vergroten van kennis onder VvE-leden.’

Actieve, betrokken leden dus, die kennis van zaken hebben, daar is grote behoefte aan. Een van de respondenten, Mark Spelbrink, heeft zijn werk gemaakt van dit blijkbaar veelvoorkomende probleem in VvE’s, en bestuurt TrustMark, onderdeel van de Complex Beheergroep. Spelbrink: ‘Nieuw opgerichte VvE’s zijn relatief snel en makkelijk gezond te krijgen. Alles valt of staat met de bereidheid van de leden om bij te dragen aan een gezonde VvE.’

Wanbeleid?

Daar kan Hans de Man uit Eindhoven over meepraten. Hij heeft zijn VvE eigenhandig flink moeten oplappen: ‘ Door wanbeleid van de woningstichting en de professionele beheerder is er vanaf de oplevering van het complex in 2004 te weinig gespaard in het fonds groot onderhoud. Als ik zie hoe er bij onze VvE is omgegaan met het geld van de eigenaars, dan verwacht ik dat er bij vele VvE’s sprake is van pure oplichting en dat men een te hoge VvE-bijdrage betaalt.’ De Man heeft een strikt bezuingingsbeleid ingevoerd en hoopt dat zijn VvE over enkele jaren weer wakker en gezond is en het financiele gat weer gedicht.

Aan de respondenten van het onderzoek zal het dus niet liggen. Een voorzichtige conclusie uit alle reacties: Hou je Vereniging van Eigenaren wakker en gezond door iedereen te betrekken!