Nieuws

Vereniging van Eigenaren verantwoordelijk voor eigen waterkering aan de Maas.

Vereniging van Eigenaren verantwoordelijk voor eigen waterkering aan de Maas.

Bewoners van de Veerweg in Broekhuizen worden eigenaar van hun eigen waterkring. Zij krijgen een stukje maatwerkbescherming tegen hoog water.

Volgens Projectbureau Ooijen-Wanssum was de aanleg van een gewone dijk langs dit deel van de Maas geen optie. “Voor de Veerweg is de kans op een overstroming één keer per dertig jaar. Dat is erg laag. De aanleg van een reguliere dijk zou het aanzicht en uitzicht van het nu nog onbedijkte Maasdorp onevenredig aantasten”, aldus een woordvoerder van het projectbureau. Daarom werd er samen met de bewoners naar een andere oplossing gezocht. Per kavel komt er nu maatwerkbescherming. Het ontwerp bestaat uit een lagere kering, deels van glas, deels demontabel en precies aansluitend op tuinen en (horeca-)terrassen. “Per kavel wordt de juiste positie en inpassing bepaald. Dat is echt maatwerk. Voor het geheel wordt uiteindelijk één ontwerp gemaakt met eenvormige uitstraling. Dat ontwerp is gemaakt door de bewoners en de landschapsarchitect van het projectbureau. De verdere uitwerking van het ontwerp is nu in handen van de coördinerend landschapsarchitect van aannemer Mooder Maas. Wederom in samenspraak met bewoners”, aldus de woordvoerder.

De kosten van deze maatwerkbescherming zijn geraamd op ongeveer 1 miljoen euro. “Een gewone dijk is aanleg goedkoper, maar zou qua inpassing grote impact hebben. De kosten zijn voor rekening van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Dat project wordt gefinancierd door de twee deelnemende gemeenten Horst aan de Maas en Venray, provincie Limburg en het Rijk.” De aanwonenden worden zelf eigenaar van de waterkering en zijn dus verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud. Daarvoor is een verenging van eigenaren opgericht. “Er is gekozen voor een zeer beheerarm ontwerp, zodat er lange tijd geen onderhoud nodig zal zijn. De vereniging van eigenaren moet bij hoogwater zelf de demontabele delen opbouwen. Ze krijgen dan een seintje van de gemeente. Deze levert ook de schotten ter plaatse af.”

Bron: Hallo Horst aan de Maas

Over de auteur

Deze artikelen zijn door de redactie van VvE Centraal gepubliceerd.
    Het laatste nieuws wekelijks in je mailbox!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.