FinancieelOnderhoud

De financiering van noodzakelijke investeringen in flatgebouwen

In Nederland staan zo ‘n 1,2 miljoen particuliere flatwoningen. Veel van deze flatwoningen zijn van vóór 1985.  Door te investeren kan de kwaliteit van deze flatwoningen worden verhoogd, verbetert het wooncomfort en worden deze woningen energiezuinig. Volgens schattingen is het investeren in eigen appartement voor meer  dan 550.000 eigenaren in Nederland een uitdaging. De vraag is alleen hoe krijg je dat gefinancierd?

De overheid en maatschappelijke organisaties stellen belang in verduurzaming. Daartoe is in 2013 een Nationaal Energieakkoord gesloten. In de afgelopen periode zijn er veel regelingen beschikbaar gekomen voor particulieren die willen investeren in hun woning. Wil je in aanmerking komen voor een regeling dan moet de investering de woning energiezuiniger maken. Zo heb je subsidieregelingen als de SEEH, de STEP en de ISDE, die subsidie uitkeren afhankelijk van de maatregel en de vraag of het om koopwoning of particuliere huurwoning gaat. Subsidies tot 20 % van de kosten zijn zeer wel mogelijk ook voor flatwoningen met VvEs.

Daarnaast zijn er laagrentende leningen beschikbaar zoals de EnergieBespaarlening waarmee tot 25.000 euro geleend kan worden. Bij zeer energiezuinige maatregelen kan zelfs tot 50.000 euro per woning geleend worden. Ook deze leningen zijn voor VvE’s beschikbaar. Je moet wel rekening houden met een maximale looptijd van 15 jaar, hetgeen kan zorgen voor fikse maandelijkse lasten in verband met de terugbetaling van de lening. Daarnaast zijn er verschillende gemeenten en provincies (bijvoorbeeld Gelderland en Overijssel) nog extra faciliteiten beschikbaar.

Veel van de genoemde regelingen laten overigens ruimte voor (bouwkundige) maatregelen die niets met energie te maken hebben, maar voorwaardelijk zijn voor het kunnen nemen van energiemaatregelen. Zo kunnen bijvoorbeeld bij het aanbrengen van een geïsoleerd dak, het verwijderen van asbest meegefinancierd worden.

Inmiddels wordt het voor de VvE ook makkelijker gemaakt om te lenen, dankzij de nieuwe wet ‘verbetering vereniging van eigenaars (moet nog langs de 1ste kamer).  Eigenaren zijn dan alleen nog aansprakelijk voor hun eigen aandeel in de lening, maar bovendien is de schuld is overdraagbaar aan de volgende eigenaar in het kader van een eigendomsoverdacht.

Toch zitten er nog veel voetangels en klemmen aan het investerings- en financieringsvraagstuk voor de VvE, zoals: wat zijn slimme maatregelen, op welke regeling kan ik het beste aanspraak maken, hoe verhouden de maatregelen zich tot het MeerJarenOnderhoudsplan (MJOP), hoeveel moet er gereserveerd worden om de rente en aflossing op de leningen te kunnen betalen en om voldoende te sparen voor het resterend MJOP, hoe zorg ik voor voldoende draagvlak binnen mijn VvE voor het aangaan van een lening en hoe moet ik de ALV de juridisch juiste beslissingen laten nemen.

Een uitdaging van formaat dus. Bijgaand treft u aan een handreiking indien u meer wilt weten over het aanpakken van investerings- en financieringskwesties bij VvEs.

Dit is een bijdrage van