Wetsvoorstel over functioneren Verenigingen van Eigenaren door Tweede Kamer

Wetsvoorstel Functioneren VvE

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) is straks verplicht om jaarlijks een minimumbedrag te reserveren voor onderhoud en herstel van het gebouw. De hoogte van het te reserveren bedrag wordt vastgesteld op basis van een meerjarig onderhoudsplan, of is 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex. Alleen als 80% van de eigenaren akkoord is, kunnen zij afzien van storten in een onderhoudsfonds. Zij zullen het onderhoud dan van keer tot keer moeten betalen.

In het wetsvoorstel van minister Plasterk (BZK) is ook expliciet opgenomen dat het als VvE mogelijk is een lening aan te gaan. Daarbij verbetert de voorgestelde wetswijziging de regels over de hoofdelijke aansprakelijkheid. Elke eigenaar is alleen verantwoordelijk voor zijn eigen deel van een lening. Zodra een lid van de VvE zijn appartement of woning verkoopt, gaat ook zijn deel van de lening over naar de nieuwe eigenaar.

Het wetsvoorstel gaat nu door naar de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels vanaf 2018 van kracht worden.

[kleo_button title=”Bekijk het wetsvoorstel” href=”https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/34479_wet_verbetering_functioneren” style=”highlight” size=”” ]